Xana, escultor: “Aquest Arc de Triomf vol retornar el poder als ciutadans”

xanaNascut a Lisboa l’any 1959, l’escultor Xana es va llicenciar en Pintura a l’ESBAL i va formar part del grup Homeostético que va marcar l’art a Portugal a la dècada dels 80. La seva llista d’intervencions en espais públics inclou el metro de Lisboa, façanes a Osnabruck, la calçada de l’Expo 98, la Fortalesa de Sagres i la duana de Porto, entre d’altres. Avui Xana ha inaugurat una escultura als Jardinets de Gràcia, dins de Portugal Convida 2009, amb el nom Arc de Triomf.

L’escultura Arc de Triomf està construïda amb 1.250 caixes de plàstic. Per què ha fet ús d’aquest material?

Perquè el podem trobar al supermercat, a un espai quotidià que trepitgem a diari. L’utilitzo per celebrar les petites victòries dels ciutadans. És una idea senzilla amb materials simples.

Utilitza el blanc, el vermell i el blau. Tenen algun sentit aquests colors?

No fan referència a cap bandera, són colors alegres que volen portar una idea de felicitat a l’espai públic i als ciutadans. Miró i Matisse també feien ús de colors vius.

Havia realitzat alguna escultura similar?

Sí, vaig fer un arc de triomf a Lisboa. De fet, la idea va sorgir allà, a un hospital de malalts mentals. Les persones boges acrediten victòries impossibles i vam instal·lar l’arc a uns dels passadissos del centre. La idea l’he traslladada a Gràcia per fer veure que tots podem estar una mica bojos.

L’escultura també està pensada expressament per a la seva ubicació actual.

Per oposició a l’obelisc, que és l’afirmació del poder. Aquest Arc de Triomf és un espai democràtic que vol retornar el poder als ciutadans. És una instal·lació que dóna lloc a moltes interpretacions.

Es tracta d’una figura asimètrica.

Hi ha dos arcs de mides diferents perquè hi pugui passar tothom. És una escultura màgica.

Quan acabi l’edició d’enguany del Portugal convida, què farà amb l’escultura?

L’exposaré a Portugal. M’agradaria que més endavant pogués circular per altres països.

, , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *