Gràcia registra 100 establiments que juguen amb el nom de la Vila al rètol

comercp1050661Gràcia és xovinista, i aquesta afirmació va acompanyada amb dades. Un equip de redactors de L’Independent ha fet un recompte dels establiments del nucli històric que juguen amb el nom de la Vila al rètol. Hi ha un total de cent locals.

Cent establiments del nucli històric de la Vila tenen en el seu nom i respectiu rètol de cara el públic la paraula Gràcia o algun dels seus derivats com , per exemple, gracienc. Aquestes dades es desprenen d’un estudi de camp realitzat per la redacció d’aquest setmanari i demostren l’alt grau d’identificació existent dels comerciants i entitats amb el territori. D’aquí que Gràcia s’hagi convertit en el barri xovinista per excel.lència de Bar­ce­lona, un sentiment d’orgull difícil de reprimir, més encara si el nom de la Vila és polisèmic. És difícil imaginar que altres antigues viles com Sarrià o Sant Andreu tinguin establiments anomenats Entrepans amb Gràcia o Pentina’t amb Gràcia –canviant Gràcia pel nom de la vila corresponent– per raons de significat. Però a la Vila, aquesta coincidència sembla ser un dels recursos fàcils i, alhora, originals bàsics per batejar un projecte comercial o social.

La tipologia de locals que més usen el nom del districte és la de bars i restaurants amb un 26 per cent del total i amb especialitats que van des de La Fondue de Gràcia fins al Dürum Kebab Gràcia. Segueixen el rànquing les botigues d’alimentació amb un 9 per cent i les d’accessoris per la llar també amb un 9 per cent. Ja en un segon pla hi ha entitats, escoles i tallers, botigues de reparació i subministraments i centres d’estètica i per­ruqueries. En l’apartat de curiositats destaca un comerç especialitzat en el cultiu de ma­rihuana, un bingo o la perruqueria Pèls amb Gràcia.

En l’estudi també s’han detectat nuclis amb identitat pròpia més enllà de la gracienca. Així el barri de Camp d’en Grassot, el carrer Verdi, la Travessera de Dalt o les places compten amb un nombre significatiu de locals amb el nom de la via o barri en concret.

Estudi de camp elaborat per Albert Balanzà, Carina Bellver, Albert Garcia, Àlex Gutiérrez i Èric Lluent.

, , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *