La Festa Major 2010 commemorarà els vint anys de la mort de Gato Pérez

gatoperez“El lletrista de la rumba”. Així descriu Sicus Carbonell a Javier Patricio Pérez, Gato Pérez. Aquest 2010 es commemora el vintè aniversari de la mort d’aquest músic que va ser un dels puntals de la rumba i que té una plaça dedicada a Gràcia. La Fundació Festa Major ha decidit retre-li homenatge dedicant-li la pròxima edició de les festes.

Si bé va néixer a Buenos Aires (Argentina), Gato Pérez va instal.lar-se a Barcelona al 1966, per marxar a Londres al cap de dos anys i tornar a Barcelona al 1969. El Gato va descobrir la rumba catalana a les festes de Gràcia l’any 1977. “La va conèixer al bar Petxina situat a la plaça que avui porta el seu nom –el local s’ha convertit en una fusteria–, allà hi havia la penya flamenca Curro Romero i era on els gitanos fèiem les nostres juergues”, explica el rumber Sicus Carbonell, de Sabor de Gràcia. “El Gato era molt amic del meu avi, per això el veia molt per casa quan jo era petit. Va ser el Gato qui va salvar el local de la Unió Gitana de Gràcia. Cap a finals dels 80 teníem problemes econòmics per mantenir-lo i ell va muntar Els divendres del sabor, un seguit de concerts on tocava ell i altres grans músics, com el Moncho”. Gitanitos y morenos, Ja sóc aquí o El ventilador són alguns dels temes que van donar renom al Gato. El músic que va revaloritzar la rumba als anys 80 va desaparèixer al 1990.

El darrer homenatge que li va retre Gràcia va ser precisament en el marc de la Festa Major de 1996, amb un concert de cinc hores on van desfilar els grans de la rumba. Ara, la fundació Festa Major vol commemorar els vint anys de la seva mort i dedicar-li les festes d’aquest estiu. “Hem de concretar la manera i per fer-ho demanarem l’ajut dels músics de la rumba, com Sicus, però la intenció és donar-li contingut a la programació i fer activitats de dia i concerts de nit”, afirma Ricard Estruch, president de la fundació. Estruch també ha avançat que es crearà l’Espai de la Rumba, una idea que precisament Sicus Carbonell va reivindicar des de les pàgines d’aquest setmanari.

, , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *