Gran de Gràcia enllesteix la primera illa enretirada amb l’enderroc de Vedruna

El Pla General Metropolità de 1976 va prometre unes alineacions al carrer Gran de Gràcia, com en altres grans eixos de la ciutat, que només s’han anat complint creant calaixos que acaben configurant una trama discontínua de façanes en tot el recorregut. Propietaris de finques afectades posen a la venda ja alegrement pisos que abans de la crisi estaven plens de llogaters de renda antiga i es consolida una trama que no canviarà gaire, digui el que digui aquell vell PGM que en breu complirà 50 anys.

Però posant fil a l’agulla al pinyol d’una gran reforma originada en un pla especial aprovat el 2012, el carrer Gran està a punt per enllestir la primera illa de cases enretirada amb l’enderroc de l’edifici històric de l’escola Vedruna, que data de 1862. El nou projecte, aprovat també pel departament d’Ensenyament i executant obres interiors des del passat estiu, ha entrat aquests dies en la deconstrucció de l’emblemàtica entrada de l’escola que encara creava un calaix enfora (junt amb l’antiga pista de bàsquet) entre els carrers Betlem i Maurici Serrahima. El director del centre, Joan Hueso, ha explicat que es manté la previsió de Nadal de 2018 per finalitzar el procés d’enretirada de la façana i que tota la reforma estarà acabada durant aquest curs 2018-2019.

Gran de Gràcia guanyarà espai de vorera contínua, per primera vegada seguint els designis que va marcar el 1976 el Pla General Metropolità, a partir d’aquest Nadal quan s’enllesteixi l’enderroc de l’edifici històric de l’escola Vedruna, que ja està en marxa des de finals d’agost i que ja s’ha completat pel que fa a l’ala posterior de les plantes superiors aquests primers dies de setembre. Paral·lelament a aquest enderroc de l’edifici també recularà el mur que fa resseguir el centre carrer amunt.

La previsió concreta d’enllestir l’enderroc i l’enretirada de façana, donat pas a la nova urbanització del carrer Gran es manté en la data de Nadal de 2018 i les obres no afectaran, segons Hueso, l’activitat escolar. “En la fase que ens trobem la construcció es pot realitzar durant el curs perquè s’executa en dues finques que restaran aïllades de l’escola”, assegura. “Segons les previsions dels tècnics el procés constructiu finalitzarà a finals del curs 2018-2019”, apunta el director de Vedruna Gràcia, Joan Hueso.

L’edifici històric, als números 232 i 240 del carrer, data de 1862, quan les Carmelites de la Caritat s’hi van establir inicialment per fer una residència d’àvies que aviat es va transformar en escola. Les nombroses ampliacions del centre educatiu, actualment amb educació infantil, primària, secundària i batxillerat, van portar a considerar ara fa sis anys de manera pública la possibilitat d’enderrocar el bloc més simbòlic en una reforma que urbanísticament significarà una vorera ampliada contínua de cent metres entre els carrers Betlem i Maurici Serrahima.

La reforma, recolzada en un pla especial aprovat el 2012 i en el nou projecte educatiu aprovat pel departament d’Ensenyament, es va iniciar l’estiu de l’any passat amb l’enderroc d’un antic edifici interior, fet que va facilitar el trasllat de l’activitat de bàsquet, que es feia fins aleshores en el calaix sortint al carrer Gran més proper a Maurici Serrahima. L’entrada i sortida de camions d’obra ha ocupat l’antiga pista tot aquest temps, amb algunes afectacions. “A l’escola continuen entrenant les categories més joves en les tres pistes per a minis i els grans entrenen i juguen a la pista del Sagarra”, explica el director del centre. En aquesta fase del projecte es preveu un nou gimnàs amb una pista de minibàsquet soterrada. Ara mateix l’escola Vedruna Gràcia té uns 900 alumnes i l’ampliació suposaria un augment d’unes 200 places.

,

1 thought on “Gran de Gràcia enllesteix la primera illa enretirada amb l’enderroc de Vedruna

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *