L’Abaceria s’enderrocarà al gener i s’aixecarà de Setmana Santa del 2020 fins al 2022

El calendari d’obra d’enderroc i construcció de l’Abaceria, més de 50 dies després que s’hagi estrenat el mercat provisional al passeig de Sant Joan, sembla que ara sí ha quedat definitivament pactat i ben travat, un cop l’Institut de Mercats, el Districte i les associacions de comerciants de l’entorn han tancat aquest dijous una proposta definitiva. L’enderroc, a punt per escometre’s des del 20 de juliol, quan l’espai va quedar buit però es va deixar passar la Festa Major per evitar molèsties, no es farà tampoc aquesta tardor sinó que s’executarà just després de Reis, en aquest cas per deixar passar la campanya comercial de Nadal.

Aquesta conclusió central, que ja s’havia apuntat en una anterior reunió però que aquest dijous va ser ratificada per unanimitat dels comerciants de l’entorn, fixa la resta del calendari: Mercats preveu 24 setmanes -entre gener i juliol de 2019- per enderrocar l’interior i les parades exteriors en una primera fase i abordar la façana i la delicada teulada d’amiant en una segona fase.
Entre el juliol de 2019 i la Setmana Santa de 2020 hi haurà una aturada per adjudicar el projecte executiu definitiu, que s’ha endarrerit perquè el Col·legi d’Arquitectura va impugnar el concurs aquest passat febrer. Per Setmana Santa es reactivarà el comptador previst de 24-30 mesos d’obra total, i s’arribarà així a l’estrena l’any 2022. Tot aquest temps els comerciants traçaran un pla de dinamització amb Mercats.

La vella Abaceria cria pols des del 20 de juliol, quan es va estrenar el mercat provisional del passeig de Sant Joan amb els paradistes reinstal·lats, i se sotmet puntualment al control de plagues i d’accessos. Així s’estarà fins al gener de 2019, un cop l’Institut de Mercats, el Districte i les associacions de paradistes de l’entorn han pactat aquest dijous que les obres d’enderroc no s’executaran la primera quinzena de novembre, com era possible, sinó la primera quinzena de gener, just després de Reis, per la voluntat dels comerciants de passar la campanya de Nadal sense molèsties.

Una trentena de representants de botiguers de Travessera, Torrijos, Puigmartí i Mare de Déu dels Desemparats han ratificat la proposta del gener i així ha quedat concretat ja tot el calendari d’obra d’enderroc i construcció del nou mercat. Aquest divendres s’obren les propostes d’enderroc i en quinze dies ja hi haurà un adjudicatari, el qual haurà de treballar en 24 mesos, de gener a juliol de 2019, per tirar a terra en primer lloc l’interior i les parades exteriors i en segon lloc la façana i la delicada teulada d’amiant. L’espai es tancarà i es minimitzarà l’impacte exterior amb plafons decoratius. Mobilitat encara ha de decidir, en funció de l’afectació, si farà entrar els camions d’enderroc des de passeig de Sant Joan en contra direcció fins a Torrent de l’Olla.

El calendari correrà administrativament però res es mourà a la pedra entre juliol de 2019 i Setmana Santa de 2020. El motiu ha estat la impugnació del concurs que el passat febrer va fer el Col·legi d’Arquitectes, fet que endarrerirà l’adjudicació del projecte executiu definitiu fins a finals de 2019. L’Ajuntament calcula que el comptador de la construcció, que preveu un total de 24-30 mesos (inclòs enderroc), s’activarà doncs l’abril de 2020 i així li quedaran un mínim de 18-24 mesos de marge al naixement i estrena de la nova Abaceria, l’any 2022.

Durant tot aquest temps, l’Institut de Mercats i els paradistes de l’entorn activaran un pla de dinamització sobre el qual ja hi ha una primera reunió convocada la setmana que ve amb algunes idees com una fira de Nadal, setmanes temàtiques o parades d’artesans.

 

50 dies de l’Abaceria provisional: bona perspectiva i alguna queixa veïnal

Una nova etapa amb millors perspectives. Una nova situació que “ja tocava”. Així és com valoren els paradistes de l’Abaceria els primers 50 dies al mercat de Sant Joan, que es van complir dissabte passat. Si bé és cert que queden alguns serrells per millorar, sobretot pel que fa a les parades de l’exterior amb manca de llum, l’anàlisi general d’aquest mes i mig és positiu. “Estem molt contents, venim a treballar amb altres ànims i molta il·lusió, només queda rematar alguns arranjaments al passeig i més llum a les parades exteriors”, afirma Maribel Ampolla, presidenta dels paradistes. El canvi a la carpa ha comportat una actualització dels horaris. “Abans entràvem a les 7 i no hi havia ningú, i per la tarda ara obrim a les 5, i és perfecte per conciliar amb les famílies que venen de l’escola”, assegura Ampolla. Aquest fet, a més de les millores evidents d’un equipament de nova construcció, ha incrementat la clientela: “És evident que les persones molt gran no es desplacen però hem mantingut la major part dels clients de tota la vida i a més n’hem guanyat de nous”. Pel que fa al futur mercat, Ampolla assegura que “de moment ni hi pensen”.

També l’Associació de Veïns del Passeig de Sant Joan, per boca d’un dels seus portaveus, Lluís Castañeda, per la seva banda, ha fet la seva anàlisi particular, en el sentit que “ara arriba l’hora de la veritat” amb l’arrencada de tota l’activitat del setembre. Elsveïns, després de trobar-se amb alguns talls de llum en el procés de construcció del mercat, ara focalitzen la queixa en la pèrdua d’aparcament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *