L’Ajuntament s’obre a sacrificar el Triangle de Vallcarca per tirar endavant la reforma

El nou pla Vallcarca està arribant al final de la negociació política amb una base de suport més àmplia però encara insuficient de cara al ple definitiu que el pròxim 28 de setembre ha de donar llum verda a l’aprovació provisional. Aquesta setmana la comissió d’urbanisme ha tirat endavant el pla amb el canvi de vot -a favor- d’ERC i del regidor Puigcorbé, el suport ja conegut de BCN En Comú, CUP i el regidor Ardanuy, i la reserva de vot de la resta de grups (PDeCAT, PSC, PP i C’s). Aquest posicionament en el ple atorgaria 20 vots a favor sobre 41 regidors, i encara no serien majoritaris, però els vots pendents d’aclarir s’han mostrat poc disposats a posar pals a les rodes de la necessària modificació urbanística.

La clau d’aquest increment de suports i canvi d’actitud de la majoria política ha estat el traspàs de la decisió sobre la peça del Triangle (tècnicament anomenada AA5 i ubicada entre l’avinguda Vallcarca, Farigola i Cambrils) a un pla de millora urbana, cosa que no assegura ni de bon tros la seva conservació. L’Ajuntament ha obert amb aquesta fórmula la possibilitat de sacrificar aquesta peça de discòrdia, cinc parcel·les majoritàriament de propietat municipal en 1.048 metres quadrats, a canvi de salvar la reforma i les idees aprovades enguany en concurs. Fins i tot els moviments socials han acceptat deixar en l’aire el Triangle malgrat la consigna de no més enderrocs.

La memòria explicativa, esmenada a setembre de 2018, concreta la voluntat de rehabilitació i conservació no només del futur casal de barri Can Carol sinó també de la Fusteria, el solitari i petit bloc del carrer Argentera ara reconvertit en espai social i que esdevindria “equipament de nova creació de caràcter local”. Però el document fa un capítol a part i no es mostra tan contundent en la defensa del Triangle i remarca que “cal tenir present les implicacions que es deriven del seu manteniment”, com el reajustament de l’avinguda Vallcarca o “les necessitats de rehabilitació que requereixi el manteniment de les edificacions i els costos econòmics associats”. En aquest sentit es preveu un pla de millora urbana (PMU) que “avaluarà i decidirà els edificis a conservar” i “establirà el destí de part o de la totalitat del sòl qualificat d’equipament a habitatge dotacional”. Altres detalls nous del document són la consolidació de la plaça Farigola en parc, el 5% de l’espai verd a horts urbans, un nou procés participatiu sobre els usos i la ubicació d’un pavelló a l’entorn.

Dimarts en comissió la regidora d’urbanisme, Janet Sanz, va remarcar la voluntat d’ “equlibri d’interessos molt contraposats” en el procés de debat i el document final i es va trobar amb el suport d’ERC (“El Triangle no s’havia de mantenir i vostès han xutat endavant, però votem a favor”, va dir Jordi Coronas). El PDeCAT va mantenir la seva aposta per la inclusió del pavelló esportiu i va votar en contra de la part de la reforma del bloc de Medes. El PSC va ser qui més va carregar acusant el govern de practicar “un romanticisme i un clientelisme de pocs veïns”. L’Assemblea de Vallcarca ha instat els partits a “no tornar al 2002” i ha admès com a “raonable” derivar el Triangle a un debat posterior per evitar que la resta d’actuacions s’aturin.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *