L’Ajuntament protegirà les desafectacions de Rambla de Prat per evitar l’especulació

L’Ajuntament de Barcelona i el Districte de Gràcia segueixen donant-li voltes a la principal desafectació d’habitatges que hi ha en marxa a la Vila, la que descarta la continuïtat de Rambla de Prat cap endins del nucli històric i que des de fa dos mandats no passa del tràmit de l’aprovació inicial. Ara, reiniciada la carpeta el passat maig amb una proposta que preveu la desafectació de 112 habitatges i una quinzena de locals, l’àrea d’Ecologia i Urbanisme està avaluant la manera de compatibilitzar la desafectació amb l’especulació que se’n pot derivar en un espai central d’arribada de nous residents amb alt poder adquisitiu.

Aquesta mateixa setmana hi ha hagut una nova reunió tècnica per abordar aquesta solució, amb una possible categorització específica que blindi aquests habitatges. Els tècnics, de fet, tenen en compte que aquesta ja és una dinàmica que existeix al carrer Gran fins i tot en aquelles finques afectades, perquè els propietaris confien que l’Ajuntament no executarà mai una enretirada massiva de blocs cap a la línia de carrer que mana el Pla General de 1976. Només en l’últim quinquenni s’han duplicat preus.

El pla de modificació urbanística de Rambla de Prat, en tot cas, segueix tenint com a principal beneficiària la placeta Anna Frank, que s’ampliarà i farà aflorar un bloc d’habitatge social, i aquí l’Ajuntament també vol rematar els passos que ha donat: no es farà cap aprovació definitiva fins haver fet un procés participatiu final entre els veïns.

El projecte de desafectació de Rambla de Prat, que anul·la una perllongació del carrer cap a l’interior del nucli històric de Gràcia i que salva de la destrucció 112 habitatges i una quinzena de locals del carrer Gran i de la Travessia Sant Antoni, ha reviscut aquesta setmana en els despatxos de l’àrea d’Ecologia i Urbanisme amb la maduració encara inacabada d’una proposta que preveu fer compatible la desafectació amb un blindatge d’aquests pisos perquè no siguin peça llaminera per a l’especulació.

Seguint la línia argumentativa de l’actual govern, que ja ha defensat en l’obra nova una reserva del 30% per a habitatge social amb preus limitats, ara l’Ajuntament i el Districte de Gràcia treballen en un spin-off d’aquesta política urbanística per evitar afavorir una escalada de preus en els habitatges que passin de l’actual afectació a la consolidació. La idea principal, encara amb “molts dubtes” sobre la taula, segons admeten fonts coneixedores de les converses tècniques, és crear una categoria urbanística específica per als pisos beneficiats, de manera que no entrin a la brava en el novament desbordat mercat immobiliari.

Els propietaris dels 112 habitatges i dels 15 locals encara afectats han vist passar el temps des que el maig de 2014 l’Ajuntament va acceptar tramitar en aprovació inicial el pla de desafectació que fins al 2009 encara no estava clar i que deixava en l’aire el possible esventrament del nucli històric a partir de la continuïtat de Rambla de Prat. El canvi de color a l’Ajuntament, però, no ha servit per enllestir el pla però sí per donar-li un nou accent amb aquest blindatge antiespeculatiu.

Els grans eixos del pla de desafectació, tal com va detallar de nou el regidor de Gràcia, Eloi Badia, el passat abril en una audiència pública, segueixen passant també per l’ampliació de la placeta Anna Frank, l’enderroc del número 12bis de Travessia Sant Antoni i l’aixecament d’un nou bloc amb entrada per la plaça per a habitatge social. El Districte preveu, en tot cas, rematar l’operació amb el sí veïnal en un procés participatiu.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *