Alimentació Bach, cent anys amb Gràcia

per Família Bach

Francisco Bach Esteve va néixer a Oliana el 1894. El 1902 Antonio Vila Esteve va inaugurar una botiga de queviures al carrer Montmany cantonada Sant Lluís, al cor de la Vila de Gràcia. Fins allí porta el joveníssim aprenent Francisco Bach, que sabia que era un nen molt espavilat i de qui v fer la promesa en els seus pares que el faria anar a l’escola, cosa que no va fer). Francisco sovint recorda aquell dia d’obertura del negoci on per cada 5 pessetes de despesa s’obsequiava els clients amb un tortell valorat en 10 cèntims.

Per aquells anys Gràcia encara no hi havia fonts públiques, però motes cases tenien pous, i els negocis tenien aixetes on oferien aigua de forma gratuïta als seus clients. Aquest era el cas de la botiga de queviures, l’aixeta era just a la cantonada i Francisco en desesperava amb tot el mullader que es formava per culpa de l’aigua, però va seguir oferint el “servei” fins la instal·lació de les fonts públiques, més concretament la que fa cantonada amb el carrer Sant Lluís i Torrent d’en Vidalet, i la de la Capelleta, en el mateix carrer Montmany tocant la Travessera de Gràcia.

L’any 1909 durant la Setmana Tràgica, Francisco no fa més que preguntar-se: “On m’he ficat!”.

El 1918, quan tenia 25 anys, compra el negoci, i gràcies al seu caràcter i saviesa el fa créixer. Més endavant, les normes que regeixen els negocis de queviures l’obliguen a separar la part del negoci que es dedicava a vendre carn i obre la carnisseria, ara ja sí, separada del colmado, que portaria la seva dona, MariaTorrent Jué.

El 1966, després d’una llarga malaltia, Francisco Bach Esteve ens deixà. I el Colmado va passar a mans del seu fill Ramon Bach Torrent, el qual segueix fent créixer el negoci, i fa una gran reforma el 1974, passant a ser l’autoservei Bach. Això va representar una gran novetat en aquella època, amb els seus cistells per anar posant la compra, amb el seu taulell perfectament estudiat per deixar el cistell. Tot el negoci estava equipat amb les neveres i la maquinària més moderna del moment. I tota la gent del barri passava per veure aquella reformada i moderna botiga.

Ramon Bach Torrent hi dedica tota la vida, i d’aquesta manera tot el barri va coneixent el Colmado, Cal Cisco, Cal Bach, Cal Ramon, l’Autoservei, l’Alimentació…

L’any2002 agafa el relleu el net de Francisco i fill del Ramon, Gabriel Bach Guillamon, una persona que segueix mantenint Alimentació Bach al cor de Gràcia, on esperem, si l’economia i els nous temps ens ho permeten, poder veure-ho durant molts anys més.•

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *