El Munt de Mots consolida la narració oral a la Vila amb una xarxa de seus estable

El festival de narració oral de Barcelona, que tindrà lloc del 15 al 20 d’octubre a diferents espais de la ciutat, pren especial rellevància a Gràcia, que enguany suma la Casa dels Contes, i consolida Ruqueria Querubí i el seu projecte Dit i Dit, l’Ateneu amb la nova proposta del cicle Veus al Roig (vegeu l’Independent 723) i la biblioteca Vila de Gràcia, centre d’interès de la narració oral sorgit precisament del Munt de Mots ara fa sis anys. “És un eix fonamental el que formen aquests quatre punts dins del districte”, assenyala Rubén Martínez, director del festival, “i la idea és crear una xarxa de col·laboració perquè la narració oral tingui presència tot l’any”. L’ateneu Rosa de Foc també és un dels punts forts, i una de les seus locals del festival.

“Expliquem mentides que diuen veritats”. Aquest és el lema de la novena edició i tota una declaració d’intencions: “en una època marcada pel desvergonyiment de les fake news i els deep fak, els narradors orals fan el camí contrari”, assegura Martínez. El cartell manté una programació consolidada d’una cinquantena de propostes per a públic infantil i adult que es repartiran en més de 30 espais. La inauguració tindrà lloc a la sala Luz de Gas el dilluns 15 d’octubre a les vuit del vespre, amb entrada lliure, i comptarà amb les actuacions de Boniface Ofogo (Camerun), Carolina Rueda (Colòmbia), Eugenia Manzanera (Castella i Lleó), Paula Carballeira (Galícia), Rebecca Lemaire (Bèlgica), Sherezade Bardagí (Catalunya), Victoria Siedlecki (Argentina). L’Associació Munt de Paraules, organitzadora del festival, invita el públic a donar medicaments que seran enviats a Veneçuela, a través d’una ONG. La taquilla inversa d’aquest espectacle servirà per poder assumir el cost de l’enviament. L’aspecte solidari es repeteix any rere any amb la marató dels contes, que enguany se celebra a la biblioteca del Clot, i que serveix per recollir aliments que les famílies aporten a mode d’entrada.

Des de la primera edició del Munt de Mots es programa la sessió Cuentae Linguae, on els narradors convidats expliquen els seus contes en la llengua del país del qual provenen; enguany se sentiran contes en anglès, francès, romanès o alemany. La col·laboració amb festivals de narració oral d’altres països continua sent aposta de l’associació, tot i que els “llaços més estrets” es mantenen amb el festival d’Estrasburg.

 

Tallers i conferències al Centre d’Interès. A la biblioteca Vila de Gràcia s’oferiran quatre conferències, que van des de la memòria com a font creadora fins a l’animació d’objectes en la narració oral. Dissabte 20 d’octubre es farà el taller Activitats lúdiques per a la construcció de ciutadania, a càrrec de la reconeguda especialista Linsabel Noguera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *