La moda

per Luis Ángel Fernádez Hermana  

La globalització s’expressa de moltíssimes formes. Si ens despistem, apareixen totes de cop i en el mateix lloc. Qui l’odia, la culpa que ens està uniformant. És cert, ho fa. Per això anem tots amb el mateix uniforme. És un llarg recorregut on la diversitat ens demana a crits que la salvem amb una miqueta d’imaginació. Tot just sortim al carrer, primer de tot rebem una bona bofetada globalitzadora. I d’aquí a més, ja no no ens podem escapar, ni que tanquem els ulls. Si ens mirem en el reflex d’un aparador, encara que sigui de passada, aquí estem, globalitzats de dalt a baix. Fins i tot l’aparador ens convida a incrementar la nostra intensitat globalitzadora, ja que ens la mostra en format perruqueria, alimentació sana o tatuatges a l’engròs, per esmentar algunes de les seves facetes.

Girem cua i ja no ens avorreix veure’ns com xinesos de l’època de Mao: la vistositat del nostre uniforme ni tan sols depèn de la planta. Aquí és on es lliura una ferotge guerra per encoratjar la imaginació. No suportem la repetició dels texans i el vam atacar a mossegades o l’escurcem sense miraments pels altres. Els missatges de les samarretes ens superen i les trenquem, o ens rebel·lem i ataquem al sistema, a l’església, o a la vida. Els pentinats són petites obres d’art esculpides amb un prec implícit d’exhibició a qualsevol museu d’art contemporani. Les gorres s’han rendit a la marca de torn. I els tatuatges són tan densos i intricats que sabem que no tots són iguals, però tots són iguals en la dificultat de desxifrar-los.

¿I les ulleres de sol? Abans tenien un aire de “només per pijos”. Ara arriben en successius al·luvions d’spam a preus ridículs. Gràcies a la qual cosa gairebé tots semblem el mateix Guerrero del Antifaz.

Avui no necessitem saber d’on és la plataforma en línia que vam consultar per vestir-nos. Importa que ens provem la roba mitjançant exercicis virtuals que no porten enlloc. Les botigues de marca només compten com a fites turístics. Per això estan repetides en totes les ciutats del món. Alerta, que ara ve el salacot de Melania Trump. El que avisa, ja ni tan sols necessita ser sastre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *