Records de viatge

per Ramon Casalé 

La fotografia és un recurs perfecte per plasmar els viatges que se solen fer,  ja que amb el transcurs del temps permet recordar-los, com si es tornés als mateixos llocs visitats a través del pensament. Per això l’exposició de fotografies de Conchi Martínez (Soria. 1963) a la Galeria Art Deal (Llibertat, 44), dins del marc Revela’t 2018, serveix a l’espectador per endinsar-se en el món íntim de l’artista com és el món dels viatges, mitjançant el projecte Quadern de Viatge, on recull “una col·lecció de fotografies de viatge realitzades al llarg de diversos anys”, segons la mateixa artista. En un primer moment devia haver estat un llibre d’artista.

Conchi Martínez es va llicenciar en Matemàtiques per la Universitat de Barcelona i ha exercit la docència com a catedràtica de secundària durant una vintena d’anys. La seva formació dins del terreny de la fotografia prové de dos de les escoles més importants de la ciutat com són l’IFEC i l’IDEP,  on es va especialitzar en fotografia d’autor i de reportatges, encara que també ha fet diversos tallers amb fotògrafs de prestigi com Joan Fontcuberta, Manel Esclusa, Paco Elvira o Martin Parr, entre altres. El 2007 li van concedir una beca de creació artística al MUSAC de Lleó, on s’hi va estar un any per fer un projecte que consistia en la producció d’un treball relacionat amb la identitat, però sense fotografiar la gent. El 2011 va guanyar el Premi Pass Photo, organitzat a Passanat i Beltall (Conca de Barberà), i l’any passat va obtenir el Primer Premi Eurostars Grand Marina de Fotografía, on el jurat va destacar la seva mirada sobre l’arquitectura gaudiniana, concretament la referent a la Casa Batlló. 

L’exposició d’Art Deal mostra una vintena de fotografies de petites dimensions, com si fossin extretes d’un llibre: El Quadern de viatges. Cadascuna d’elles està feta partint “de transferències d’imatge Polaroid” que l’artista ha acolorit a mà, el que juntament amb el paper rugós emprat, dona la sensació de que suggereixin imatges antigues, de les que la pròpia artista senyala que “tenen un cert aire kitsch”. Aquestes obres s’han realitzat en els diferents països que ha visitat a Europa, Amèrica, Àsia i Àfrica. En elles veiem escenes on predominen tant la vida quotidiana que desenvolupen els seus habitants, com l’arquitectura, el paisatge o el retrat, però sempre des d’una òptica molt singular, on s’aprecia l’interès per transmetre a l’espectador el que veu realment al seu entorn, demostrant una gran sensibilitat i passió per la seva feina.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *