El casalot històric de Balcells 26 ja va a terra perquè s’aixequi un bloc de pisos de tres plantes

Balcells 26, l’històric casalot del barri de la Salut, per sota del carrer Camèlies i amb entrada també pel Passeig d’Amunt 25, que ara fa dos anys va centrar una campanya reivindicativa de salvació del patrimoni local, ha començat a anar a terra aquesta setmana per la força de les màquines. De fet, l’enderroc estava autoritzat amb el permís municipal des del maig de 2017 i la promoció també tenia permís de construcció d’un edifici de tres plantes i set habitatges des de l’agost de l’any passat, però el procés per desallotjar els okupes que hi van entrar ara fa un any no es va acabar fins a finals d’aquest setembre.

“Ens van desallotjar per últim cop fa cosa d’un mes; ningú hi va tornar i l’edifici ja estava buit”, han explicat a l’Independent fonts dels okupes de Torre Marika, que així es va anomenar la casa en aquest últim any de vida. “Ens sap greu, era preciós! L’especulació ha tornat a guanyar!”, han conclòs les mateixes fonts.

L’enderrocament de Balcells 26 ha estat possible perquè l’Ajuntament va frenar l’operació immobiliària quan els veïns van iniciar la campanya Salvem Balcells 26 però finalment no va trobar cap possibilitat de catalogar la finca, que tampoc estava integrada en el catàleg oficial. “Als anys 80 s’havien fet obres de remodelació integral que l’havien modificat tot; Patrimoni va dir que no, que no es podia catalogar”, van apuntar fonts municipals el juny de 2018 (vegeu núm. 717).

El solar que en els pròxims dies en quedarà donarà pas a la construcció d’un edifici de planta soterrani, planta baixa i tres plantes en un espai per a un total de set habitatges dins d’una promoció immobiliària de la qual encara no se’n coneixen els detalls. Per la seva banda, el col·lectiu okupa de Torre Marika s’ha dispersat en diferents projectes, si bé manté actiu el compte a Twitter @LaTorreMarika per fer difusió okupaLGTB.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *