Donem vida a l’Atenció Primària

per l’Associació Veïnal Vila de Gràcia. Comissió de salut i JoSí Gràcia. Grup d’acompanyament

La reforma de l’Atenció Primària a finals dels anys 80 va suposar un gran pas. Es va passar dels antics ambulatoris, on els metges hi treballaven 2,5 hores i les infermeres els ajudaven bàsicament a passar les receptes, a tenir uns equips formats per professionals a plena dedicació.

La implantació d’aquests nous equips va permetre iniciar un treball en la cura i l’acompanyament en la malaltia, en la promoció de la salut i en la prevenció, fet que va significar un gran impacte de millora de la salut de la població.

Malgrat aconseguir grans millores, el finançament de l’Atenció Primària sempre ha estat molt per sota de les necessitats que li havien de permetre desenvolupar tota la seva potencialitat. Va ser però a partir de les retallades del 2010 que l’asfíxia econòmica (13% del pressupost en salut quan s’aconsella un 20% per tenir una AP de qualitat) l’ha conduit a la greu situació actual: disminució de personal (a Catalunya uns 3.000 professionals) i precarietat laboral, que han obligat a molts professionals a migrar o a buscar fora de l’Atenció Primària feines de millor qualitat, fins al punt que en l’actualitat hi ha dificultats en la contractació de nous professionals.

Aquesta escassetat de plantilles i la sobrecàrrega dels professionals en actiu té un impacte negatiu en la qualitat de l’atenció i per tant en la nostra salut:

Augmenten els dies d’espera per visita i disminueix la seva durada. Per tant tenim menys temps perquè les nostres necessitats siguin escoltades i valorades, disminuint la qualitat de l’atenció. Augmenten les visites a serveis d’urgències, les proves, les receptes de fàrmacs, les derivacions a especialistes i hospitals, que en molts casos no ajuden a millorar la salut.

La precarietat i la pèrdua de competències no sols està debilitant l’Atenció Primària i precaritzant la nostra salut sinó que està posant en risc tot el Sistema Nacional de Salut que no pot sobreviure sense una Atenció Primària forta i ben desenvolupada

Hi ha molts interessos econòmics per reduir l’Atenció Primària a la mínima expressió i poder comercialitzar amb la nostra salut a través de la medicalització de la vida, per això hem de frenar, desemmascarar i combatre les polítiques sanitàries i els seus gestors que afavoreixen aquest debilitament

Per aquestes i moltes altres raons el divendres 21 de setembre membres d’entitats ciutadanes i treballadores de la sanitat ens vàrem trobar en un acte on es va destacar la rellevància de l’Atenció Primària per la nostra salut, i la necessitat d’unir forces per evitar que continuï el seu desballestament. Aquest acte va ser el tret de sortida de la campanya «Donem vida a l’Atenció Primària»

Durant la campanya farem sentir la nostra veu per aconseguir el teu suport, perquè per enfortir l’Atenció Primària necessitem la suma de les forces de la població i dels professionals de la salut. No podem permetre que la nostra salut es converteixi en una mercaderia en mans de mútues i entitats privades.

Per parlar-ne t’esperem el dia 22 de novembre a les 19 hores a la Violeta.

, ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *