Es busquen 3.600 m2 d’espai públic

per Alberto Lacasta, portaveu del grup municipal del PSC-Gràcia

Dimarts de la setmana passada rebo una trucada de govern de districte: la reforma del Mercat de l’Abaceria Central patia una modificació i no es construirà la tercera planta subterrània. El motiu donat és que el Centre de Distribució Urbana (CDU) planificat inicialment ara es vol traslladar i la junta de paradistes havia validat la proposta del govern de la ciutat.

Us haig de confessar que esperava aquesta trucada. La història de la reforma del Mercat de l’Abaceria Central, tant amb govern convergent com dels comuns, és una història de modificacions, repensaments del projecte i endarreriments a unes obres necessàries.

El debat de la ubicació de la CDU és pertinent i el seu trasllat a un extrem i no al bell mig de la Vila de Gràcia podria haver rebut un recolzament ampli. Sorprèn que aquesta modificació del projecte s’hagi fet d’esquena al barri, sense obrir el debat a entitats, organitzacions i partits polítics i que la solució sigui tan dràstica com suprimir una planta de 3.600m2.

Renunciar a aquests 3.600m2 d’espai públic de nova creació al centre de la Vila denota una clara manca de visió i no entendre que el Mercat de l’Abaceria Central ha d’esdevenir molt més que un mercat. L’alta demanda per part d’entitats socials, comercials, solidàries, veïnals, esportives i culturals d’espais i l’històric dèficit d’instal·lacions al barri han estat obviats pel regidor i el seu equip.

Aconseguir un espai equivalent al barri avui en dia és gairebé impossible (recordem els problemes que està tenint districte per aconseguir un emplaçament definitiu per l’escola Teixidores de Gràcia) i el seu cost podria elevar-se al total del valor de la reforma del Mercat (25 milions d’€).

Per què ens ho donen tot fet? Per què no ens deixen intentar interferir-hi? Tenen por a que els acabem convencent que un centre logístic per a les entitats de Gràcia és més que necessari? Sens dubte, la Vila està més que necessitada d’espai com per poder permetre’ns el luxe de renunciar a 3.600 m2.

No trobo altra explicació que la tossuderia del regidor Eloi Badia d’acontentar a alguns moviments socials poc representatius, prioritzant-ho a millorar la capacitat de resposta a la manca d’espais de la Vila de Gràcia, i, no ho oblidem, escurçar terminis de l’obra després dels retards que han provocat

Aquest govern ensenya, un cop més, la seva cara més lletja, la que no és capaç d’admetre el debat, la de la imposició i la de donar-ho tot fet, per intentar que la ciutadania no posi en qüestió les seves decisions.

Després de parlar amb entitats, associacions de comerciants i de veïns i veïnes, no ens resignem i demanem al consell rector de l’Institut de Mercats que repensi la decisió i no encarregui un projecte que deixa a la Vila de Gràcia amb una de les poques oportunitats de guanyar espai públic i seguidament obrir un diàleg amb les entitats i el veïnatge per trobar nous usos per als 3.600 m2 retallats.

Gràcia s’ha guanyat aquest espai, i no hi renunciarem tant fàcilment.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *