Vallcarca, independent abans que Gràcia

per Albert Balanzà

L’octubre de 1999, l’any que ve farà 20 anys, va tancar-se el congrés Gràcia cap al 2000 amb una catarsi de participació inusual per part de les entitats i forces vives de Gràcia -algunes no emmarcades en el pinyol gracienc. Encara no existia L’Independent (però sí el seu precedent directe: VilaWeb Vila de Gràcia) i el document de conclusions va revertir en un pla estratègic elaborat durant la resta del mandat de l’aleshores regidor Ferran Mascarell. Han passat molts anys d’allò i molts regidors, i Gràcia ha guanyat en pluralitat de visions polítiques per la quantitat de cares i colors que han passat pel Districte però ha perdut en perspectiva de territori i s’ha limitat a la gestió de les engrunes que li permet l’Ajuntament de Barcelona. Gràcia s’ha anat engreixant en el seu cofoisme de tupida xarxa associativa i benestar social de classe mitjana hípster, i ningú sap on ha quedat aquell esperit reivindicatiu, propi d’aquella vila annexionada a la força.

Aquesta setmana els portaveus d’almenys tres grups municipals han assistit a les jornades sobre política de proximitat que s’han celebrat a l’Institut d’Estudis Regionals de Barcelona i ha tornat a sortir el manit tema de l’elecció directa de regidors de districte, en base a una proposta de 2006 del professor Agustí Bosch. Preguntant per aquest interès polític, la resposta ha estat decebedora. Es mou alguna cosa? “El més calent és a l’aigüera”. Tampoc hi ha pressa. A Gràcia fa 20 anys que ningú no demana res, I a l’altra banda de Lesseps, per contra, Vallcarca no para. Abans seran independents els del nord que els del sud.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *