El nou CUAP Gràcia: una conquesta de la lluita veïnal

per l’Assemblea Pensionista de Gràcia

Per fi, el nostre districte podrà disposar d’un CUAP (Centre d’Urgències d’Atenció Primària) de 24 hores. Estarà situat a la 2a planta del CAP Larrard i començarà a funcionar a partir del dilluns 5 de novembre. Acaba així, de moment, la lluita veïnal per disposar al nostre barri d’aquest servei.

Les retallades sanitàries d’Artur Mas

Com és que Gràcia era l’únic barri de Barcelona que no disposava d’aquest servei?. En 2011 el govern d’Artur Mas – amb el suport d’ERC – va iniciar una política de retallades en serveis de les administracions amb l’excusa de la crisi econòmica que es van combinar amb privatitzacions i ex- ternalitzacions. Però, a més a més, aquest govern va intentar vestir l’austeritat com “el valor bàsic dels catalans”, una austeritat que va comportar el deteriorament dels serveis públics que, encara avui en dia, no ha estat revertit.

Les retallades als serveis sanitaris, en particular, estaven impulsades pel Conseller de Salut Boi Ruiz, antic membre de la patronal sanitària i de Foment del Treball i actualment directiu de l’empresa privada sanitària Ribera Salud.

A Gràcia, la política de Boi Ruiz va provocar que l’Hospital de l’Esperança patís l’ERO (Expedient de Regulació d’Ocupació) que va afectar a 194 treballadors del Parc de Salut Mar. Com a conseqüència, es va reduir el servei d’ur- gències a 12 hores diàries (de 8 del matí a 8 del vespre). També es van tancar 30 llits de llarga estada, 20 llits de convalescència i es van suprimir els quiròfans de tarda. L’Assemblea Pensionista de Gràcia (APG) va estar al costat dels usuaris, dels treballadors i treballadores i dels sindicats de l’Hospital de l’Esperança en la seva lluita per uns serveis públics de salut de qualitat i per unes condicions laborals dignes de tots treballadors i treballadores de la sanitat.

Posteriorment, a causa de les mobilitzacions veïnals, en 2015 l’horari es va allargar ns a les 12 de la nit. Malgrat aquesta petita victòria, els barris nord de Gràcia van seguir sense servei nocturn d’urgències entre les 0 h. ns a les 8 del matí i va obligar als usuaris de la sanitat a anar, i a col·lapsar possiblement, els serveis d’urgències dels grans hospitals com els del La Vall d’Hebron o de Sant Pau

La reivindicació del CUAP Gràcia

La recuperació de les urgències nocturnes amb el CUAP Gràcia no ha estat un regal de la Generalitat o de l’Ajuntament. Ha estat el fruit d’una llarga lluita per deixar de ser l’únic districte de Barcelona que no en tenia. Des de la desaparició de les urgències de 24 hores de l’Hospital de l’Esperança, la reivindicació d’un CUAP ha esdevenir una demanda veïnal defensada per diversos col·lectius com el Grup Salut de l’Assemblea de Gràcia, la Comissió de Salut de l’Associació de Veïns i Veïnes de Gràcia, el Moviment Popular de Gràcia i l’Assemblea Pensionista de Gràcia.

Ara, el que cal és que s’informi a tots els graciencs, que no clients, de la sanitat pública del Districte de l’existència del CUAP Gràcia i dels serveis que proporciona. No seria la primera vegada que la Generalitat de Catalunya i l’Ajunta- ment de Barcelona, governi qui governi, destinen el pressupost de publicitat més a la propaganda partidista que a la informació ciutadana.

Per la nostra banda, l’APG seguirà exigint la millora de l’atenció sanitària al nostre Districte amb titularitat i gestió 100 % pública i de les condicions laborals del personal sanitari.

[assemblea.pensionista.gracia@gmail.com Twitter: Twitter: https://twitter.com/Pensionistes Reunions: tots els divendres a les 11 a 12 hores al Bar La Barraqueta – Plaça Raspall]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *