Les creadores de Gràcia projecten estendre les rutes literàries pel districte

Amb èxit de quòrum i més material a la reserva, la Gràcia Literària no s’atu-rarà amb les dues rutes que Minerva ha posat al calendari de la Biennal de Pensament Ciutat Oberta. La primera d’elles, aquest dissabte 3 de novembre. La propera, l’1 de desembre, per poder atendre la demanda. La idea dels itineraris és recórrer carrers i places de la Vila on han viscut dones artistes i creadores o que han inspirat les seves històries amb l’objectiu de visibilitzar-les i recuperar la memòria històrica en clau femenina. La iniciativa ha sorgit després dels itineraris que artistes del Projecte Minerva van oferir pels diferents tallers. La literatura, però, ha guanyat més pes aquest cop.

El primer punt de l’itinerari -format per un total de cinc emplaçaments amb una representant de Minerva a cadascun d’ells- és la biblioteca Vila de Gràcia, on precisament tenen la Guia d’autors i autores de Gràcia del 2018. “De les 26 persones que inclou el document”, explica Josefina Altés -membre del col·lectiu Minerva- “només 5 són dones”. No hi figurava Mercè Rodoreda, per exemple. Ara el document inclou un full annex que repara el desequilibri. El segon punt és la plaça de la Vila, amb l’edifici del Districte com a espai estrella. “Aquí expliquem que es troba el PIAD, pioner a Barcelona, i que se celebra el consell de les dones”, afegeix Altés, responsable de l’explicació d’aquest segon punt, que també dedica bona part a la Revolta de les Quintes i el paper de les dones en aquesta ta de la història de Gràcia. “Pren encara més signi cat ara que sabem que la Sónsoles Santís publicarà un conte infantil sobre la Revolta”, explica Altés.

El següent punt és el Lliure, on Teresa Vergés exposa la relació que hi ha entre dona i teatre per reivindicar la poca equitat que encara existeix en aquest àmbit. La plaça del Diamant i el carrer Verdi, enfocat a la història de dones pedagogues, conformen la ruta completa. “Amb tot el material i contingut recopilats creiem que el projecte ha de tenir continuïtat per seguir recuperant la memòria de les dones de Gràcia i expandir les rutes per altres llocs del districte, per exemple als barris del Nord”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *