Els pitjors vicis, entre els fogons

El mise en place del restaurant Arcano del Born és l’Oliver Benet, un cuiner que viu a Gràcia, amb inquietuds, un cul inquiet, que ha escrit un llibre de cuina autobiogràfic d’allò més original. Per què odiava en Ferran Adrià és el títol del llibre, que té una explicació clara per part de l’autor: “Treballar en una cuina no és el món de ors que es veu avui dia en els concursos de la televisió, o la investigació d’en Ferran Adrià, és una feina molt més dura, exigent i amb un cantó molt fosc”, explica.

El llibre està dividit en capítols, cada un d’ells comença amb un maridatge de vi, un maridatge musical, una recepta de cuina, el temps destinat a escriure el capítol, una recomanació d’un res- taurant de Barcelona, un de fora de la ciutat, i la quantitat d’alcohol ingerida per l’autor abans d’escriure’l: “L’he escrit a qualsevol hora, quan m’ha vingut la inspiració, però sobretot després d’un servei nocturn, necessites beure alcohol, ho fem tots, portes tanta adrenalina al cos que no pots relaxar-te. Puc dir que el llibre ha estat escrit íntegrament sota els efectes de l’alcohol”, explica l’Oliver.

En el llibre, l’Oliver explica les seves vivències a les cuines, els seus inicis a Anglaterra empès cap a aquest país per la seva passió per les aficions violentes dels equips anglesos de futbol, i com es va començar guanyant la vida com a renta-olles a Newcastle. Un any i mig més tard, va tornar a Catalunya i va aprendre el que avui és la seva passió, però al mateix temps va descobrir un món fosc, ple de vicis, on l’alcohol i les drogues hi són molt presents. L’últim capítol del llibre és una surrealista entrevista al cuiner que apareix al títol, Ferran Adrià, una xerrada original entre els dos cuiners mentre passegen per Gràcia, que no deixarà el lector indiferent.

No ha estat un repte gens fàcil tirar aquest llibre endavant. L’Oliver es queixa de les traves que posen les editorials habitualment, i que cal anar molt al darrere seu simplement per aconseguir que es llegeixin allò que els estas ensenyant: “L’única solució és ser molt pesat, molt insistent, o bé tenir un bon padrí, i és una llàstima perquè crec que molta gent pot explicar coses molt interessants”. La insistència sempre té premi, l’Oliver va enviar el llibre a diverses editorials, sense saber l’èxit que tindria. La primera presa de contacte no el feia ser optimista, li donaven entre tres i quatre mesos de marge per començar-se a mirar el text, però finalment, l’editorial Edicions Sidillà s’ha llençat a la piscina i ha decidit donar-li una oportunitat al cuiner gracienc, i finalment, Per què odiava en Ferran Adrià veurà la llum ben aviat.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *