Llibertat o mentida?

per Josep A. Torralba

La llibertat d’expressió és un tema que està molt d’actualitat en els darrers temps. Allò que es digui escrivint, cantant, parlant… mai hauria de ser perseguit, però la manera de dir-ho, ens pot ajudar a fer-li més cas o donar més raons. Si es diu de manera educada i respectuosa és més fàcil poder donar-hi suport, en canvi, si s’utilitza l’insult com a eix central, perd tot poder de convicció. Sovint, quan escoltem a algú opinant, ens surt allò tant instantani de “què idiota és!” I a algú altre, escoltant el mateix, el sentirem pensar “quanta raó que té!”. I aquesta és la gràcia de tot això.

El meu pensament sobre aquest tema entra en conflicte en un moment determinat: quan saps que allò que es diu és mentida, o en té una part. Llavors, què faig? Com reacciono? El poder expressar-se i opinar està per sobre de dir una mentida?

La majoria pensareu que la classe política és experta en aquest art i molts periodistes no es queden enrere, però contínuament succeeix. Crec que a vegades podríem posar algun tipus de solució, sobretot, els mitjans de comunicació. Quan algú fa o dóna una opinió d’un tercer, no seria més fàcil contactar amb aquest tercer i, com a mínim, escoltar també la seva versió? Doncs crec que més fàcil que publicar l’opinió i saber poc després que està mentint. I la cara que has de posar quan t’expliquen quelcom i tu saps que et menteixen? No sé. Segurament tot és molt més complicat.

Per damunt de tot, que tothom tingui la total llibertat d’expressar la seva opinió com cregui convenient, que ja entraré en con icte amb mi quan calgui.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *