Carlos Muñoz (Coll Fantasy): “Gràcia és cinèfila però no es promociona prou”

El cicle Coll Fantasy arrenca aquest divendres al centre cívic amb la inauguració de la mostra de Frankenstein i el cinema, organitzada per Carlos Muñoz i Carlos López, fans incondicionals del monstre parit per Mary Shelley.

Per què escollir Frankenstein com a fil conductor del cicle?
Es va aprofitar l’efemèride dels 200 anys de la publicació del llibre de Mery Shelley. Amb el Carlos López, que és el responsable d’organitzar les exposicions del Coll Fantasy, vam veure a través d’una enquesta, que la referència de la majoria de persones quan parlem de Frankenstein és el cinema, i més concretament l’associen a Boris Karloff i els elèctrodes. És veritat que les pel·lícules no són fidels a l’obra però la majoria dels temes de la novel·la apareixen als films.

Com s’estructura l’exposició?
Té diferents parts. La primera està dedicada a la Universal, amb les referències més populars, una altra secció a la Hammer i Christopher Lee, que van ser suficientment hàbils com per focalitzar el protagonisme en el doctor, perquè sabien que no podien competir amb el monstre de Karloff. També hi ha secció d’humor i una dedicada al cinema espanyol.

I què explica aquesta part?
Al Carlos li va semblar especialment interessant perquè ho desconeixia. Ens centrem en dos films: El espíritu de la colmena i Remando al viento.La primera, amb l’Anna Torrent de petita, surt un maqui que per a ella és com el monstre que s’amaga. Hi ha una metàfora interessant. I l’altre, un film històric, va tenir molt bones crítiques.

No pot faltar el Tim Burton, és clar.
També té el seu homenatge, evidentment. Eduardo Manostijeras és un Frankenstein en tota regla.

Per què encara és un tema recurrent?
Ha suscitat molt d’interès ara i sempre. Fins i tot en sagues de pelis infantils com Hotel Transylvania. Els límits de la ciència, jugar a ser deu, l’amor… són temes que apassionen. De tota manera, actualment les produccions de més qualitat se’n va a la televisió. Torna a haver-hi sèries de qualitat basades en l’obra i en canvi en els darrers anys no s’ha vist cap producció de Frankensteix a la gran pantalla de prou interès.

Quina presència té Mary Shelley en la mostra?
Obrim i tanquem amb ella. El fil argumental de tota l’exposició és el cinema. Està clar que ella és l’origen de tot el fenomen però potser sense la força del cinema la novel·la hagués caigut en l’oblit.

I les activitats paral·leles?
Volíem incorporar més sessions de cinefòrum però per qüestions de pressupost només farem el passi de Frankenstein (1931) el dia de la inauguració, després de la xerrada del Miquel Barceló, perquè està lliure de drets.

Creus que la temàtica d’enguany atraurà més gent al Coll Fantasy?
Tots els barris del districte són molt cinèfils però potser falta més publicitat de les activitats que s’hi fan. No ens promocionem prou. La gent de la Vila no puja al Coll, i a l’inrevés. És una oferta cultural de lliure accés que val molt la pena.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *