Cap a on va Gràcia?

per Gràcia cap a on Vas?

Et preocupa la gentrificació de la Vila? T’indigna que veïns, veïnes, parents i amistats hagin de marxar del barri? Que cada vegada hi hagi menys comerç de proximitat? Cap a on va Gràcia?

Gràcia cap on Vas va nàixer ja fa anys agrupant l’oposició a un pla d’usos dels locals de concurrència pública, però amb l’objectiu global d’enfrontar-se al procés d’elitització de la Vila. Vàrem aconseguir que es dugués a terme un procés participatiu del Pla d’Usos, i que aquest recollís una part de les nostres demandes. I aquest curs ens proposem fer el seguiment del seu acompliment i dels resultats obtinguts. En aquells primers anys ens vàrem enfrontar al projecte de fer un Hotel de súper luxe a la seu del Deutsche Bank, i segurament la nostra al·legació contra aquell pla va ser una peça clau en la seva retirada.

La defensa del dret a l’habitatge és un dels pilars de la nostra lluita. Reivindiquem una política d’habitatge públic i social per a la Vila. Ens oposem a totes aquelles operacions immobiliàries que acaben tenint com a conseqüència l’expulsió del veïnat i la transformació social de la Vila: apartaments turístics, habitatges de luxe. I en la mesura de les nostres forces col·laborem amb col·lectius com l’Oficina d’Habitatge Popular, el Sindicat de Llogaters o la PAH, que donen suport a la gent afectada per mòbbing i desnonaments.

L’aposta per una reforma raonable del mercat de l’Abaceria ha estat un dels nostres eixos de treball els darrers tres anys. Ens hem posicionat en contra d’una remodelació que suposava unes obres faraòniques de llarga durada i la inclusió d’un supermercat i un pàrquing i hem defensat un model de mercat popular, que prioritzi els productes ecològics i de proximitat.

Després de trobades amb l’Ajuntament i d’accions al carrer s’han introduït alguns canvis, com la recent supressió d’una de les plantes soterrades. Defensàvem que el Centre de Distribució Logística a la Travessera de Gràcia no feia sinó induir un trànsit afegit en un carrer on precisament volem que n’hi hagi menys. Que situar-lo a la planta -3 era extremadament car, funcionalment inadequat, i a més allargava les obres amb la conseqüent afectació al veïnat i al comerç dels voltants.

Volem seguir reivindicant un mercat que aspiri a resoldre les necessitats de les veïnes i no a convertir-se en icona turística. En paral•lel, ha nascut a Barcelona el moviment Foodcoop per impulsar la creació de supermercats cooperatius i ecològics i hem començat a treballar amb l’objectiu que, si hi ha interès entre el veïnat, el primer s’emplaci al mercat de l’Abaceria.

L’espai públic, en especial les places, i entre elles, sobretot, la plaça del Sol, és una font de conflicte. El dret al descans és inalienable. No pot ser que viure en una plaça de Gràcia sigui un suplici.

La coordinació amb d’altres moviments socials de la ciutat de Barcelona, com ara l’ABTS (Assemblea de Barcelona per un Turisme Sostenible), és també una de les nostres àrees de treball. La Vila de Gràcia no està sola a Barcelona.

És per fer-ho possible que us cridem a venir amb nosaltres i us convoquem a les nostres reunions. Son els dilluns a les 7 del vespre, cada dues setmanes, al CAP del Banc expropiat, al número 13-15 del carrer Quevedo. La propera reunió serà dilluns 12 de novembre. Us esperem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *