Enric Sunyol escull ‘Maria Stuart’ per acomiadar-se del teatre

Enric Sunyol s’acomiadarà de la direcció teatral el proper cap de setmana a la sala del Centre amb l’obra que el va “enamorar”: Maria Stuart de Friedrich Schiller, la versió dirigida per Josep Montanyès al Lliure de Gràcia la temporada 1990. Sunyol ha decidit que ha arribat el moment de “fer un pas al costat” i centrar-se en el programa de ràdio que té amb la Teresa Vergés -i que el manté connectat amb el món teatral- i retirar-se com a director.

Tenia molt clar que la peça havia de ser aquesta història escrita per Schiller, un drama històric i polític “encara vigent”. La història de dues reines: Maria Stuart, reina d’Escòcia i Isabel I d’Anglaterra. “Es tracta d’una peça molt complexa, és un text difícil i complicat d’interpretar”, reconeix Sunyol. Quan la va veure al Lliure de Gràcia, vinculat en aquella època quan va fer amistat amb Josep Montanyès i Anna Lizaran, el director gracienc va decidir que, més endavant, “quant fos gran”, li agradaria dirigir-la. I malgrat les dificultats que comporta no només el text, sinó el procés de muntatge, assajos i representació “quan no disposes d’una estructura pròpia”, Sunyol reconeix la satisfacció d’estar a punt de fer realitat un repte.

“L’Enric Sunyol es mereix dirigir un Maria Stuart i Maria Stuart es mereix que l’Enric Sunyol la dirigeixi com a colofó final”, escriu Joan Lafarga en el text de comiat que acompanya el programa de l’obra: “El teatre és vida i l’Enric se l’estima. No podria, doncs, haver escollit més atinadament. I, a més, no l’havia dirigit mai. Podia haver escollit una obra coneguda que ja hagués montat abans i que, per tant, la conegués amb detall, però l’Enric és així i per a ell és un repte més”, afegeix Lafarga.

Aquesta connexió amb la realitat actual que es viu a Catalunya també és compartida per Sunyol: “Quan vaig rellegir la tragèdia de Schiller em vaig adonar de la similitud de situacions d’aquella època amb la nostra actual: corrupció, injustícia, lluites pel poder, traïcions o els eterns amors i desamors entre els éssers humans”, assegura Sunyol.

Les representacions es faran al teatre del Centre dissabte 24 de novembre a les 21 h i diumenge 25 de novembre a les 18 h. Sunyol també ha volgut reconèixer la feina del seu equip i dels membres de la companyia La Lluerna: “Els actors i les actrius que m’acompanyen en aquesta darrera aventura teatral, tenen tota la meva confiança i agraïment”.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *