Pla Vallcarca: els moviments socials frenen l’obra privada i NyN dóna per trencat l’acord

L’entrada de les primeres màquines d’obra privada a Vallcarca per fer cates aquest dilluns, concretament al solar del número 5 del carrer Farigola, ha posat a prova de càrrega i ha evidenciat la debilitat de l’acord al qual van arribar a finals de juliol l’Ajuntament de Barcelona, la constructora Núñez y Navarro, l’Associació de Veïns Som Barri i la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, i que preveia un primer bloc amb 16 pisos “sota del preu objectiu de mercat”.

La indefinició d’aquest preu, quatre mesos després de l’acord, segons l’Assemblea de Vallcarca i Som Barri, és el que ha portat els moviments socials a frenar físicament els moviments de caràcter geotècnic que havien de servir per determinar el tipus de fonaments d’aquest primer edifici.

Núñez y Navarro, com a resposta a aquesta reacció, ha apuntat que les pretensions de concreció no es poden establir amb la perspectiva incerta encara de l’acabament de l’obra, considera que amb l’acció de dilluns una de les parts ha trencat l’acord i insta l’Ajuntament a prendre mesures per garantir el treball dels operaris.

L’acord a tres bandes que aquest estiu van signar l’Ajuntament de Barcelona, la constructora Núñez y Navarro i l’Associació de Veïns Som Barri i la FAVB en nom dels moviments socials de Vallcarca ha quedat fortament tocat aquesta setmana, després que una vintena de membres de l’Assemblea de Vallcarca hagin impedit l’inici de les primeres cates sobre el terreny del solar del carrer Farigola 5, lloc on justament la promoció privada reservava en l’acord signat un total de 16 pisos a un lloguer assequible “sota del preu objectiu de mercat”.

La manca de concreció d’aquest compromís en xifres que vagin més enllà del paper signat, segons els moviments socials, i la impossibilitat de concretar res a dos anys vista de la comercialització dels pisos, segons la constructora, ha estat el motiu de l’estira-i-arronsa que ha provocat que aquesta part dels veïns organitzats hagin aturat l’acció de les màquines que havien d’iniciar els treballs de comprovació de sòl per determinar el tipus de fonaments del futur bloc.

Fonts dels moviments socials signants de l’acord han apuntat que ja en la signatura de l’acord van subratllar la necessitat d’un document annex amb preus de lloguer assequible d’acord amb una rebaixa aplicada sobre l’index de preus de referència de l’Agència de l’Habitatge. “Vam proposar, en funció dels sous dels veïns, fins a tres escales de lloguer assequible, a set, a deu i a 12 euros el metre quadrat, entre un 20% i un 30% per sota de l’índex de preus de referència de l’Agència de l’Habitatge, i no hem rebut resposta”, han explicat.

L’Assemblea de Vallcarca i Som Barri, en un comunicat, creuen que l’actual acord té una concreció “insuficient”. “Si acordem el preu, deixarem construir”, han completat les fonts consultades.

Fonts de Núñez y Navarro, per la seva banda, han argumentat a aquest setmanari que hi havia un acord signat amb l’aval de l’Ajuntament i que l’únic que han trobat a canvi per part dels moviments socials són amenaces i ara l’impediment de construir. També aquestes fonts adverteixen que no es pot fixar ara un preu exacte sota mercat sense saber quina serà la realitat del mercat quan es comercialitzin els pisos. En conseqüència, segons els portaveus de NyN consultats, ara els pròxims moviments se centren per la seva part a demanar explicacions a l’Ajuntament sobre el futur de l’acord, però consideren que els moviments socials, amb l’impediment d’arrencar els treballs, han fet saltar el pacte pels aires.

, ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *