L’Ajuntament preveu 5 mesos per extreure, empaquetar i traslladar l’amiant d’Abaceria

Un cop se superi la campanya de Nadal, per la qual els comerciants de l’entorn de l’Abaceria van pactar ajornar les obres d’enderroc del vell mercat, l’Ajuntament ja té els terminis i fases detallats per afrontar la fase possiblement més polèmica i que genera més inquietud de la reforma de l’espai: la retirada de l’amiant de la coberta de l’estructura. Dilluns un equip de tècnics municipals van informar els veïns del nucli històric, directament o indirectament afectats, en el consell de barri que es va celebrar a l’Espai Jove La Fontana especificant que tota l’operació es farà en quatre fases que es desplegaran entre mitjan gener i finals de juny. 

L’operatiu arrencarà a l’interior, un cop buidat de parades, per evitar riscos de manera que només els treballadors estiguin exposats a l’eventualitat d’un trencament d’una placa de fibrociment, que és el que allibera substàncies tòxiques. Cada placa s’empaquetarà abans de sortir a l’exterior en camions. El procés culminarà al juny amb l’enderroc de l’estructura exterior i el tancat de protecció, mentre l’obra nova no arribi fins al 2020.

La reforma de l’Abaceria, pel que fa a l’estructura vella actualment tancada mentre l’activitat comercial continua en el mercat provisional ubicat al passeig de Sant Joan, va cremant etapes i ja falten poques setmanes perquè arrenqui la retirada de l’amiant, la fase que ha generat més inquietud entre els veïns i comerciants de l’entorn de l’antiga plaça. Així de nou es va poder constatar dilluns passat en el consell de barri convocat a l’Espai Jove La Fontana quan els tècnics municipals van detallar pas per pas el procediment que se seguirà i que s’abordarà durant cinc mesos entre mitjan gener i finals de juny.

Els veïns, que van demanar una comissió de seguiment de les obres en aquest cinc mesos d’especial alerta, van rebre informació detallada de les quatre fases que un cop passades les festes de Nadal es desplegaran i que no s’han avançat a aquest octubre per petició expressa dels comerciants, que van decidir traslladar l’inici de les obres al gener perquè no es veiés afectada la campanya de Nadal.

A mitjan gener, doncs, arrencarà una primera fase de deconstrucció de l’espai amb el buidatge de l’interior del mercat i la retirada peça per peça de les plaques d’amiant que hi ha a tota la coberta de l’Abaceria, seguint un procediment que, segons els tècnics municipals, passarà per treballar sempre a l’interior del mercat i empaquetar cada element abans que sigui traslladat a l’exterior. “Si hi ha un risc, aquest és per al treballador, que està a un metre de distància de la peça i un trencament de la mateixa pot alliberar substàncies tòxiques”, va explicar un portaveu dels tècnics municipals. Els tècnics calculen que un camió ple de plaques d’amiant sortirà de l’Abaceria cada dos dies en aquesta fase de les obres.

El desmuntatge de les peces de fibrociment ocuparà bona part dels treballs que es faran entre gener i juny, però just després es posarà en marxa el desmuntatge i enderroc de l’estructura exterior de la vella Abaceria. La fase final se centrarà en la disposició d’un tancat perimetral que esperarà l’arrencada de la fase de construcció del nou mercat, que no està prevista fins al 2020. Els veÏns en el consell de barri també van preguntar per les possibles plagues que l’equipament abandonat pot comportar en aquests mesos que ha estat tancat. Els responsables municipals van explicar que hi ha una revisió mensual de l’Agència de Salut Pública, a més del control de seguretat que impedeix l’accés a l’interior de la instal·lació.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *