Javier Firvida (Vertiente): “Ens queda molt camí per normalitzar la roba ecològica i de comerç just”

Apassionat de la muntanya i amb fortes convencions ecologistes, Javier Firvida va aixecar la persiana fa uns mesos de Vertiente, al 49 de Ramon y Cajal, una botiga especialitzada de roba ecològica i de muntanya. Considera que encara s’ha de recórrer molt camí (productors i consumidors) però ell vol seguir obrint via.

Per què vas obrir Vertiente?

Tinc consciència ecològica. Sóc vegà i m’agrada molt la muntanya i la natura és la meva passió. Amb aquesta consciència busco roba que s’adapti a la meva manera de pensar. Vaig començar a buscar marques i vaig veure que no hi ha cap botiga que s’adreci a aquest tipus de consumidor i manera de pensar. Aquest és l’origen del projecte. Intento que la majoria de coses que hi ha a la botiga sigui respectuosa amb el medi ambient. A part, també volia tirar endavant un projecte propi on jo prengui les decisions, tot i el risc que comporta.

Com definiries la botiga? Quines són les seves principals línies?

No volia botiga gran, sinó alguna cosa més personalitzada. M’agradaria més endavant invertir en activitats, com ara tallers de reparació de roba. També col•laboro amb algunes ONG, com la Transpirenaica Social i Solidaria, un projecte de transformació social a la muntanya. Tinc aquí informació d’ells i els faig tota la publicitat que puc. Patagonia, una de les marques amb qui treballo, em va contactar per saber noms d’entitats o projectes on invertir. 

Amb quins criteris esculls els proveïdors?

Els mètodes de producció són essencials, això implica des del tracte cap als treballadors fins als materials o les pràctiques ambientals i el seu impacte en l’entorn. Aquest tipus de marques tenen segells de qualitat que certifiquen el fair trade internacional, comerç just.

Quins són els principals materials de la roba ecològica?

Sobretot polièster reciclat. El polièster és plàstic, així que hi ha molta roba que es fa d’ampolles de plàstic que es fonen i es tornen a fer servir; és una manera de reduir la contaminació. Passa el mateix amb el cotó orgànic, el qual no fa servir pesticides i per tant contribueix a conservar la vida i la qualitat ambiental de l’entorn. També es fa servir niló reciclat de xarxes de pesca en desús. D’ampolles només es pot reciclar una vegada. I per últim estan les plomes reciclades. La marca basca Ternua, per exemple, les reutilitza dels edredons.

Creus que hi ha prou consciència aquí pel que fa a la roba ecològica o de comerç just?

A la gent gran encara li costa, és menys receptiva perquè creuen que una jaqueta feta de plàstic reciclat és de segona mà. Encara falta molta informació. El camí és llarg i difícil. A un alemany no li haig d’explicar què és el cotó orgànic o el polièster reciclat, en general.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *