Avinguda Pompeu Fabra, 1968

La persistència sempre dóna fruit”, deia fa uns dies l’aparellador i crític literari però sobretot activista fabrià Joan Josep Isern. Ja en temps de descompte de l’Any Fabra, Isern ha localitzat i reconstruït la història de denominació de l’avinguda Pompeu Fabra, al barri de la Salut, on els veïns aquest octubre passat es van sumar de manera entusiasta a l’efemèride. Isern entre ells.

La tesi inicial, començada a treballar fa vuit mesos, sostenia que l’avinguda va ser batejada com a Pompeu Fabra en el marc del centenari del naixement del lingüista i primer Any Fabra. L’artista Frederic Perers havia posat Isern sobre la pista amb hemeroteca i Isern va regirar guies urbanes amb resultats sorprenents.

És ben cert que l’11 de maig de 1968 La Vanguardia recollia una crònica amb un titolet i paràgraf de sortida que destacava un homenatge a Fabra amb parlaments de l’alcalde i de Joan Triadú, estrena d’un carrer Fabra i sardanes a la plaça Catalunya. Però l’expert fabrià Jordi Mir va aclarir a Isern que el nou carrer no era a Barcelona sinó a Pineda, com referia la crònica general del diari.

Però un altre document, el llibre Els carrers de Barcelona (1995), de Huertas-Fabre, seguia insistint que el nom de Pompeu Fabra havia entrat al nomenclàtor el 1968 en una avinguda que era encara en projecte. Aquella avinguda, que surt de la plaça Sanllehy i arriba al peu de l’entrada del Park Güell de la carretera del Carmel, es deia Ronda de Dalt (!) l’any 1965, tal com va trobar Isern en la guia urbana corresponent, i també el 1969. Però ja Pompeu Fabra el 1974.

La recerca no havia donat resultats fins ara a l’Arxiu Municipal Contemporani en els Llibres d’Actes de la Comissió Municipal i del Ple de Barcelona. Fins que va sortir l’expedient de la junta municipal del districte VIII. El 22 de maig de 1968 es va aprovar a Gràcia que a proposta “de la Comisión Oficial de la Fiesta Mayor, con motivo del centenario del nacimiento del filólogo catalán Pompeu Fabra, se dé el nombre del mismo a la vía pública, sin abrir, sin urbanizar y sin nombre oficial, denominada hasta la fecha Avenida del Parque Güell”. L’acord executiu es va prendre al juny i el projecte de nomenclàtor va arrencar al juliol. L’Ajuntament va aprovar el nom un 11 de setembre de 1968.

Premi afegit a la recerca d’Isern: un acord municipal del 24 de febrer de 1938 va atorgar la medalla d’honor de la ciutat a Fabra. La cronologia ho deia. Però ja tenim els papers.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *