El nou Lliure de Juan Carlos Martel aspira a ser un teatre “necessari”

Juan Carlos Martel, escollit com a director del Teatre Lliure el passat 18 de gener, ha presentat aquest dimecres el seu projecte per convertir el Lliure “en un teatre necessari”, de “servei públic” i esdevenir “el centre de la vida social i cultural de Barcelona, i un centre de referència internacional”. El primer punt del decàleg de mínims del nou Lliure és que el teatre “no girarà artísticament entorn de la figura de la persona que el dirigeix, sinó en funció de les necessitats socials i culturals de la mateixa ciutat”. Per portar a terme aquesta “refundació” es crearan diferents comitès d’experts, com ara el de transparència, paritat i igualtat, el de dramatúrgia, projectes internacionals i noves veus, o el de residències, format per la gracienca Mireia Estrada, directora de Jiwar, i Pau Catà.

Envoltat de bona part de l’equip de la institució, Martel ha assegurat que el canvi -després de la “crisi greu” patida amb el seu predecessor, Lluís Pasqual- serà radical. La programació es començarà a treballar des del primer dia oficial del seu mandat, divendres 1 de febrer, i també ja hi ha programada una reunió amb el comitè d’empresa.  El director també s’ha compromès a no repetir creadors el mateix curs així com donar suport anual a un artista nou i la reducció del nombre d’espectacles per temporada. “Les residències seran fonamentals; el Lliure cedirà la sala a companyies independents”, ha assegurat el director i ha defensat que “ha d’haver-hi espais per a tots, i s’ha de fer més accessible la gent que el públic no coneix i donar veu als nous dramaturgs”.

Aquesta limitació dels creadors per temporada també afectarà Martel, tot i que ja tenia un compromís previ amb el Grec, una coproducció pactada abans de ser escollit com a director del Lliure, i que portarà endavant. “Es farà en col·laboració amb una entitat meravellosa com és els Amics de la Gent Gran”. Pel que fa a l’obertura del teatre a la cultura de Barcelona, Martel ha aclarit que “és molt més diversa del que es mostra, té molts colors, religions i sexes. Hi ha entitats que treballen amb artistes de nord-àfrica o d’altres regions del món”, en referència a Jiwar.

 

Un reconeixement per a Jiwar. El nou Lliure s’organitzarà en comitès formats per especialistes en àmbits no necessàriament vinculats a la creació escènica. Un d’ells és el residències, amb Pau Catà i Mireia Estrada, directora de l’associació Jiwar. Estrada s’ha mostrat satisfeta pel reconeixement que això representa a tants anys de “picar pedra” en l’àmbit de les residències artístiques a Gràcia.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *