Per un sistema de pensions 100% públic

per Assemblea Pensionista Gràcia 

Com tots els anys abans de cap d’any, la banca fa publicitat sobre les pensions privades per aprofitar les desgravacions fiscals. Per això dissabte 15 de desembre, la Marea Pensionista, i amb ella l’Assemblea Pensionista de Gràcia, va convocar a Barcelona una manifestació contra els plans privats de pensions, els plans de pensions d’empresa i les hipoteques inverses. Aquesta mobilització vol fer front a l’ofensiva, que per reformar el sistema públic de pensions, han posat en marxa els partits i sindicats integrats en el Pacte de Toledo i els diferents organismes internacionals. L’excusa és que la despesa de les pensions és insostenible. 

Des de fa temps els mitjans de comunicació informen regularment del dèficit de les pensions públiques i publiquen la publicitat de les entitats financeres amb la que ofereixen la solució: les pensions privades o les hipoteques inverses que només pretenen beneficiar la banca. Però aquest dèficit ha aparegut a causa de les mesures econòmiques amb les quals els diferents governs han fet pagar a la classe treballadora els costos de la crisi. L’elevat atur, els baixos salaris, les bonificacions de les cotitzacions patronals, l’economia submergida…i les desgravacions fiscals dels plans privats de pensions han reduït dràsticament els ingressos de la seguretat social. I això, sense tenir en compte que si l’Estat espanyol tingués un sistema fiscal equivalent al de la mitjana de la Unió Europea, podria recaptar anualment 73.500 M€.  

Un dels principals organismes internacionals, l’OCDE, ha arribat a afirmar que les pensions espanyoles són “generoses”. Res més lluny de la realitat: tres milions de pensionistes (un terç del total) cobren una prestació de 8.200 euros anuals (596 euros mensuals) per sota del llindar de pobresa. D’aquest col·lectiu, el 60% són dones (1,9 milions). El 63% dels pensionistes no tributen a Hisenda perquè cobren menys de 12.000 euros a l’any,  (860 € al mes). I amb aquestes pensions, un elevat nombre de pensionistes han de fer front a l’increment del cost de la vida i, sobretot, al brutal augment dels lloguers, que afecta de forma particular a les dones pensionistes que no poden pagar aquests augments. 

 Els governs, els mitjans de comunicació, els organismes internacionals i el Pacte de Toledo estan creant un clima d’incertesa sobre el futur de les prestacions per justificar una reforma que endureixi, encara més, l’accés a la jubilació i reduir les prestacions actuals i futures. I amb la perspectiva de la baixada de les prestacions de les pensions públiques, impulsar la seva privatització. El sistema de pensions que es pretén implantar es basa en tres pilars: 

• Un sistema públic de repartiment de caràcter obligatori i finançat amb impostos i/o cotitzacions socials. Les seves prestacions seran més baixes que les actuals i el seu objectiu serà evitar la pobresa absoluta, és a dir, seran prestacions assistencials o caritatives. Les mesures que ja s’apliquen són endurir les condicions per accedir a la jubilació, endarrerir l’edat legal, allargar el període de cotització per cobrar el 100% de les prestacions i augmentar les pensions dels jubilats actuals per sota de l’IPC.   

• Un sistema complementari de caràcter voluntari basat en els plans individuals i privats de pensions finançat per aportacions individuals. Són els plans de pensions que la banca acostuma a promocionar a finals d’any per aprofitar les desgravacions fiscals. El problema dels fons privats de pensions és que tenen un baix rendiment i el nombre de participants està disminuint. Per aquest motiu, les entitats financeres estan oferint, com a alternativa, altres plans d’inversió. En aquests moments només el 16% dels espanyols (7,5 milions de persones) tenen un pla privat de pensions i la  majoria no ha fet aportacions durant l’últim any a causa de la crisi i dels baixos salaris. Aquests fons estan destinats a persones amb alts ingressos.  

• Un sistema públic de capitalització, de gestió privada, finançat amb les aportacions obligatòries dels treballadors. Amb aquest sistema, les entitats financeres volen convertir les pensions privades en obligatòries mitjançant els plans de pensions d’empresa. 

Les entitats financeres tenen, a més,  altres productes per fer negoci amb les baixes pensions com són les hipoteques inverses. Es tracta d’un crèdit hipotecari concedit per una entitat financera sobre l’habitatge i que permet als seus propietaris rebre el seu import de forma periòdica o d’un sol cop per tal de completar les seves pensions.  

L’augment de les pensions de 2018 d’acord amb l’IPC i les mesures previstes als hipotètics pressupostos generals de l’Estat de 2019, encara que representen un avanç fruit de les nostres mobilitzacions, no canvien la situació actual: ni l’increment previst segons l’IPC, ni l’augment del 3% de les pensions mínimes i de les no contributives -que només afecten el 30% dels pensionistes- permeten recuperar el poder adquisitiu perdut amb les reformes del sistema de pensions impulsades pels governs de Zapatero i Rajoy. 

L’Assemblea Pensionista de Gràcia s’oposa a la privatització de les pensions i defensa el manteniment d’un sistema de pensions 100% públic i és conscient que només amb la mobilització dels i de les pensionistes i de la classe treballadora es pot aconseguir aturar les reformes i augmentar les seves prestacions actuals i futures.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *