Fem-nos grans: cuidem les cuidadores

per Assemblea Pensionista de Gràcia, Associació de Cuidadores Familiars, Assemblea de Feministes de Gràcia i Moviment Popular de Gràcia

Les cuidadores familiars són persones, gairebé sempre dones, que han de deixar-ho tot per tenir cura d’un/a familiar dependent les 24 hores dels 365 dies de l’any. Han de renunciar a la seva feina remunerada i per tant perden l’autonomia econòmica i veuen perjudicada la seva jubilació. La duresa física i emocional d’aquesta feina de cures perjudica greument la seva salut: moure la persona dependent, falta de descans, mala alimentació a causa de la manca de temps i del cansament, manca de temps de lleure i pèrdua de vida social, etcétera. El patriarcat feminitza i invisibilitza les feines reproductives que sustenten el sistema econòmic capitalista, que només funciona perquè aquesta invisibilització li permet no remunerar aquestes feines i tractar aquesta realitat únicament com a font de lucre assegurat per als serveis sociosanitaris privats i la indústria farmacèutica.

A Gràcia, 26.000 dels 121.000 habitants tenen 65 anys o més, el 10% de la població de la ciutat en aquesta franja; 7000 d’aquestes persones viuen soles: hi ha casos de persones que passen dies sense menjar perquè no tenen família i d’altres que passen anys sense baixar al carrer perquè l’edifici no està adaptat. Per contra, hi ha només 5 centres de dia, el 5% del total de Barcelona, i cap és 100% públic (titularitat, gestió i provisió públiques). A més, és el districte amb menys places (51), el 2% del total de la ciutat, i hi ha 34 persones en llista d’espera. L’espera per places subvencionades és de 2 anys i les privades costen uns 800€/mes. De residències n’hi ha 25, només una 100% pública, per un total de 1248 places i 902 persones en llista d’espera. L’espera per places públiques o subvencionades és de 5 anys i les privades costen un mínim de 1800€/mes en habitació compartida.

L’Associació de Cuidadores Familiars practica el suport mutu per millorar la qualitat de vida de cuidadores i persones dependents i organitza tallers gratuïts i oberts a tothom al Centre Cívic La Sedeta. Juntament amb l’Assemblea de Feministes de Gràcia, l’Assemblea Pensionista de Gràcia i el Moviment Popular de Gràcia porten més de dos anys de lluita: vam entregar a l’Ajuntament 6000 signatures i el 2016 vam fer que el govern municipal aprovés construir un centre de dia 100% públic al districte. Encara esperem.

Per tot això, us convoquem el 20 de febrer a les 19:00 a la Sala d’Actes del Centre Cívic La Sedeta a una xerrada de presentació de la nostra campanya per aconseguir: (1) la creació d’almenys 2 centres de dia, per exemple als nous equipaments municipals dels Jardins Caterina Albert, a les cases d’Encarnació 13-17 o al solar del Carrer Milà i Fontanals, (2) la creació d’almenys 2 residències, per exemple al solar de l’antiga clínica Quiron o a la caserna de la Guàrdia Civil, que també podria acollir alhora un centre de dia i altres serveis, (3) que siguin serveis 100% públics, gratuïts, universals i integrats al sistema sociosanitari públic per garantir la millor atenció a tota la població sense excepció i les millors condicions laborals i (4) el reconeixement laboral i social de les cuidadores familiars. •

, ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *