Camp de la Bota

per Silvia Manzanera

La primera vegada que va sentir que més de 1.600 persones havien mort afusellades al parapet -a la zona on la seva família va anar a parar fugint de la misèria que li esperava en l’Extremadura dels señoritos i dels guanyadors- va venir del padre Botey. Va ser un viatge esgotador en tren i el final de parada va resultar un xoc. Escapaven buscant oportunitats, però la nova casella de sortida estava feta de cartró pedra, no tenia aigua corrent ni cap de les condicions dignes que els avis tenien en ment per construir el futur de les seves filles. El padre Botey, com li deien al barri, així, en castellà, els hi va parlar dels crims del franquisme, de la història que havien patit els perdedors, de les injustícies i de la lluita. Sobretot de la lluita. 

El Camp de la Bota és una història d’històries infinites, on algunes passaran a ser col·lectives i d’altres quedaran en la memòria individual dels cada vegada menys testimonis que van viure en primera persona un episodi excepcional però que per alguns ens ajuda entendre qui som. Quan va saber que finalment s’instal·laria un memorial que recordarà les víctimes de la repressió franquista -la proposta artística de Francesc Abad que s’inaugura aquest cap de setmana- va sentir que algunes vegades es fa justícia, encara que arribi tard i pel camí s’hagin comès algunes barbaritats. Ella va tenir la sort de créixer i fer-se una persona capaç d’enfrontar-se al món amb eines suficients gràcies a persones com el padre Botey, i d’altres que no es van resistir a un projecte de progrés i dignitat. Recorda que el lloc on va anar a parar era l’abocador de la gran ciutat. 

Més de cinquanta anys més tard, encara manté l’afirmació, sostinguda por la indecent existència de fàbriques i d’altres monstruositats tòxiques que la city prefereix mantenir a la perifèria. Aquest abocador és ara, si més no, una mica més digne perquè no vol oblidar la seva història.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *