Cotxes (4)

per Luís Ángel Fernández Hermana

Ara ja no et diran “La teva cara em sona”. Ara, després d’un cop d’ull, et diran: “Sabem qui és, on viu, amb qui i quants, a què es dedica, on va anar de vacances, qui és el seu amant, des de quan i on viu …”. Es preguntarà immediatament: “Quin va ser l’error?”. La primera resposta, melodramàtica, seria: “Viure, l’error va ser viure”. Encara que, per no espantar-lo, li sobornaran amb una mica de màrqueting: “Viu vostè en una ciutat tecnològicament avançada”. És a dir, plena de sensors que escodrinyen el seu rostre, i el de milions de conductors i els seus passatgers, les 24h. del dia, informació que es dissol en gegantines bases de dades on vostè no és més que això: una altra dada més. Per ara, només cal que sigui una ciutat XL. D’aquestes ja hi ha un munt. En totes elles o té un cotxe, o el té els seus conciutadans. Si es posa exigent li diran que és evident: surt al carrer i el travessa. El semàfor li està enfocant. Amb això n’hi ha prou.

A vegades (cada vegada menys) em conviden a fer xerrades, conferències o tallers sobre la protecció de dades, la privacitat personal o col·lectiva, o els espais on això passa o suposem que hauria d’estar passant. Quan dius que aquesta pretensió -la protecció de dades- és tan sols una pirueta lingüística, és a dir, que ni existeix, ni pot existir, t’apliquen etiquetes (#) inversemblants o, si més no, et qualifiquen de pessimista (!) al crit de “És clar que les dades es poden controlar i protegir!”. Efectivament, sí, podries fer-ho si estiguessis interessat en fer-ho i et dediquessis a això les 24 hores de tota la vida. Aquesta és la diferència entre tu i els “altres: ells et busquen, obtenen i estudien les teves dades les 24 hores de 365d. I, a sobre, els paguen per això. Difícil derrotar-los.

I ho fan en tots els escenaris possibles. L’avantatge d’ells és que, encara que no tinguin ni idea de què pot succeir en agitar la coctelera amb quantitats creixents de dades, resulta que a més construeixen futurs. Nosaltres, fem el que fem, no, a part de lliurar-li la matèria primera de la seva feina: reorganitzar socialment l’espai urbà sense preguntar. Si no sabem què és això, faran amb les nostres dades les que els doni la gana

A partir d’ara ens mourem per la cara, el nou i infalsificable passaport. Aquí i en Beijing. La cara, els ulls, els gestos, comptaran tantes històries que fins i tot al funcionari que “et verifiqui” li costarà desenganxar-se el teu rostre. “Li va agradar La Martinica?” La dada et delata, fins i tot amb la dada més intranscendent. Vinga, demana-li que, ja que hi ets, que et protegeixi. 

u, amb qui i quants, a què es dedica, on va anar de vacances, qui és el seu amant…”. Es preguntarà immediatament: “Quin va ser l’error?”. La primera resposta, melodramàtica, seria: “Viure, l’error va ser viure”. Encara que, per no espantar-lo, li sobornaran amb una mica de màrqueting: “Viu vostè en una ciutat tecnològicament avançada”. És a dir, plena de sensors que escodrinyen el seu rostre les 24h, informació que es dissol en bases de dades on vostè no és més que això: una altra dada més. Per ara, només cal que sigui una ciutat XL. D’aquestes ja hi ha un munt. En totes elles o té un cotxe, o el té els seus conciutadans. Si es posa exigent li diran que és evident: surt al carrer i el travessa. El semàfor l’està enfocant. Amb això n’hi ha prou.

A vegades em conviden a fer xerrades sobre la protecció de dades, la privacitat personal o col·lectiva. Quan dius que aquesta pretensió -la protecció de dades- és tan sols una pirueta lingüística, és a dir, que ni existeix, ni pot existir, t’apliquen etiquetes (#) inversemblants o, si més no, et qualifiquen de pessimista (!) al crit de “És clar que les dades es poden controlar i protegir!”. Efectivament, sí, podries fer-ho si estiguessis interessat en fer-ho i et dediquessis a això les 24h de tota la vida. Aquesta és la diferència entre tu i els “altres: ells et busquen, obtenen i estudien les teves dades les 24h de 365d. I, a sobre, els paguen per això. Difícil derrotar-los.

L’avantatge d’ells és que, encara que no tinguin ni idea de què pot succeir en agitar la coctelera amb quantitats creixents de dades, resulta que a més construeixen futurs. Nosaltres no, a part de lliurar-li la matèria primera de la seva feina: reorganitzar socialment l’espai urbà sense preguntar. Si no sabem què és això, faran amb les nostres dades les que els doni la gana.

A partir d’ara ens mourem per la cara, el nou i infalsificable passaport. La cara, els ulls, els gestos, diran tantes històries que fins i tot al funcionari que “et verifiqui” li costarà desenganxar-se el teu rostre. “Li va agradar La Martinica?” La dada et delata. Vinga, demana-li que, ja que hi ets, que et protegeixi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *