Preparem-nos juntes per aturar-ho tot el 8 de març

per Comitè de la Vaga Feminista de Gràcia

El 8 de març s’apropa i, un cop més, ens sobren els motius per aturar-ho tot i prendre els carrers. Després de l’èxit de mobilització i visibilització assolit l’any passat, que no s’ha traduït en cap avenç significatiu en el camí cap a una societat lliure d’opressions, des del feminisme anticapitalista ens tornem a trobar a les portes del Dia de la Dona Treballadora amb la mateixa necessitat de fer una crida a la vaga general, de producció, consum i cures, per reivindicar els nostres drets i fer front a l’opressió.

No anirem a la feina ni a classe, no comprarem i no ens encarregarem de les tasques de la llar ni de les persones dependents, tal i com fem cada dia, perquè cada dia patim la violència del patriarcat capitalista en forma d’opressions diferents. La violència masclista, la feminització de la pobresa i de les dificultats en l’accés a l’habitatge, la precarització laboral i la bretxa salarial entre homes i dones, la retallada i la privatització dels serveis públics o l’extensió dels discursos d’odi contra la “ideologia de gènere” són només alguns dels motius que ens impulsen a organitzar-nos per crear una situació d’excepció el 8 de març i impedir que els engranatges d’un sistema que ens agredeix contínuament segueixin funcionant. La mobilització, però, no pot limitar-se a aquest dia sinó que ha d’estar emmarcada en una estratègia de lluita continuada.

Quants cops hem sentit la frase de Joan Margarit “la llibertat és quan comença l’alba en un dia de vaga general”? Nosaltres tenim molt clar que tant les dones com les persones LGTBI de classe treballadora no assolirem aquesta llibertat fins que no acabem amb les estructures de poder i dominació que generen desigualtat. Per això, tornarem a organitzar-nos i a sortir al carrer per reclamar unes condicions laborals dignes i el final de les desigualtats salarials entre homes i dones, per dir prou a la discriminació per l’orientació sexual, a l’explotació laboral i a la doble jornada de treball; pel dret a un habitatge digne, fora de la dictadura del mercat; per la (re)municipalització dels serveis bàsics per a la vida; per uns serveis 100% públics de qualitat i per a totes; per un sistema de cures col•lectives, universal i de gestió pública; per unes pensions dignes i no vinculades a les cotitzacions ni a la vida laboral; pel ple dret al propi cos i contra la violència obstètrica; contra la violència masclista, institucional i judicial; per acabar amb el racisme i el feixisme i reclamar els mateixos drets socials per a totes i per l’alliberament sexual i de gènere. 

Amb aquestes reivindicacions com a bandera, als nostres barris, el Comitè de Vaga Feminista de Gràcia fa ja algunes setmanes que està articulant un munt de col•lectius i veïnes a títol individual per tal que el 8 de març la quotidianitat s’aturi i la lluita no cesi. La programació d’activitats a carrers i places començarà els dies previs a la vaga general. L’objectiu principal és fer arribar a les veïnes els motius per a aquesta aturada de producció, consum i cures, però també informar-les dels seus drets, ja que l’any passat hi havia força incertesa al voltant de l’empara legal i les implicacions de sumar-se a la vaga. El Comitè és obert a totes les dones que vulguin contribuir a organitzar les accions del 8 de març o que senzillament vulguin saber com participar-hi.  

Malauradament, cada dia l’aliança entre patriarcat, capital i racisme colpeja fort les nostres vides. Però hem de tenir present que nosaltres sempre serem les més i que, si ens organitzem, guanyarem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *