Fandos: “Plego de la política municipal; cal deixar pas a gent jove”

Maite Fandos (Gràcia, 1963) explica en aquesta entrevista per primer cop la seva decisió de deixar la política municipal després de més de 30 anys de militància a CDC i al PDeCAT.

Per què plega?
Sobretot perquè porto 20 anys i els càrrecs no poden ser de per vida. Ja he fet el que havia de fer. He estat al govern, a l’oposició i ara a la Diputació, i a més he pogut ser regidora del meu barri i districte. És el moment de deixar pas a gent jove. És el seu moment.

Hi ha cansament?
No. Que jo em cansi és molt difícil; és més necessitat de canviar.

En aquestes eleccions municipals el seu partit no és favorit.
Anem una mica endarrerits a presentar la candidatura i això fa que no siguem favorits, però un cop la presentem, amb Joaquim Forn al davant, de cop tornarem a pujar.

Rebobinem. Gràcia. Vostè va fer el traspàs de regidoria a Laura Pérez, després va ser designat Raimundo Viejo i s’hi va quedar Eloi Badia. Com ho va viure?
Vaig fer dos traspassos! Va ser curiós. I amb Badia no hem tingut contacte perquè, per decisió pròpia vaig estar adscrita a Horta. No volia estar al Districte molestant.

Com a veïna: ha estat un mandat de replantejar coses (Vallcarca, Abaceria…), però també s’ha acabat Travessera de Dalt, s’ha fet Príncep d’Astúries…
Més enllà de redibuixos, els grans projectes són els iniciats per nosaltres: les reunions amb veïns de Príncep d’Astúries, les obres de Travessera, el procés participatiu de Vallcarca…

Amb el Park Güell vostè va recuperar un projecte d’Imma Mayol que els comuns es volien carregar i finalment li han donat continuïtat.
Després de tantes crítiques, ara no només alaben el sistema sinó que apugen el preu.

Alguna cosa li haurà agradat.
Que pintessin la façana amb el mural del Bicentenari de Festa Major. Per a mi la Festa Major és molt important: el meu avi, Fidel Payà, en va ser president l’any 1934.

De la seva època també és el pacte entre Caixabank i l’Arquebisbat pel solar de l’ermita de la Salut, i així estem…
Tots els temes s’han d’intentar facilitar, malgrat que aquest era un acord entre privats.

On no s’ha avançat és en esports. Aquest és un terreny on sembla que només vostè, en els últims governs, hi ha vist importància.
El tema d’esports a la ciutat abans tenia un pes més important. Aquí vam adjudicar la Violeta per gestió cívica i aquest govern no l’ha volgut aplicar en centres de barri que no donen benefici i que són seu de clubs de barri.

Aquest ha estat el mandat on hem après la paraula gentrificació. Amb vostès la Torre Deutsche seria un hotel.
Tenia molt més sentit. Hotels al nucli històric no, però allà sí. La gentrificació no la porten els hotels, sinó els monuments, on s’acumulen els turistes. Colau no ha aturat que vinguin els turistes.

Les places de Gràcia tenen remei?
No és fàcil però amb nosaltres no estaven com ara, com a Nord.

El govern parla d’augment d’hores d’Urbana i neteja.
Amb nosaltres ja va augmentar, vam treure la pèrgola, vam iniciar els jocs a Sol. L’autoritat ha anat de baixada en aquest mandat.

Tornaria a pagar el lloguer del Banc Expropiat i anar-los a veure?
Sí, vam fer el que havíem de fer. Ells feien una feina que estava bé i així els ho vaig dir.

Què farà a partir d’ara?
Encara no ho sé. M’agradaria seguir en temes d’esports.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *