Govern i Ajuntament donen garantia que l’IES Vallcarca estarà fet per al curs 2022-23


La cursa de fons i d’obstacles per a la construcció de l’institut d’ensenyament secundari de Vallcarca, que en aquest mandat ha estat cabdal en l’acció reivindicativa  de la Coordinadora d’AMPA de Gràcia, ha superat aquesta setmana possiblement l’etapa més clau de tot el procés amb l’assumpció d’un compromís ferm i no dependent de l’aprovació de nous pressupostos per part del departament d’Educació i de l’Ajuntament. Representants de les escoles Sagarra, Poveda, Farigola i Montseny, les més implicades en la continuïtat curricular dels alumnes de Vallcarca per la construcció de l’institut, es van reunir dimarts a la seu del Consorci d’Educació per escoltar la previsió executiva de fer un pla econòmic financer  amb una partida per a la construcció del centre que es portaria a consell de govern al març. “És un pas més”, ha apuntat Albert Peña, en nom de la coordinadora. Govern i Ajuntament, amb aquest moviment, asseguren que es compleixen les garanties perquè l’institut Vallcarca obri portes físicament el curs 2022-23, sense descartar cap altra possibilitat, com l’inici de classes en espais cedits per l’escola Pare Poveda.

D’altra banda, els moviments socials de Vallcarca han presentat aquest dijous la seva proposta inicial d’Eix Verd contra la Rambla Verda que l’Ajuntament va començar a debatre en el marc d’una taula de treball aquest desembre (vegeu núm. 736). La proposta oficial preveu, sota terra, el dipòsit pluvial entre l’espai d’estada de la Casita Blanca i el carrer Agramunt, la subestació elèctrica al parc de les monges i un nou parc de neteja al número 79-81 de l’avinguda; això significa l’enderroc d’espais de trobada com la Reina d’Àfrica, la bodega La Riera o el solar de la palmera i d’habitatges encara dempeus. La proposta alternativa, recolzada per LHRC Arquitectura, no preveu aquests enderrocs ni cap de les infraestructures plantejades a canvi de fer “un espai verd de veritat”, amb una ampliació de voreres tant a Bolívar com a avinguda Vallcarca.

L’institut Vallcarca en l’espai dels jardins Comas i Llaberia, després del maldecap general que va suposar descobrir a inici de mandat que el solar d’Anna Piferrer quedava invalidat per una sentència del Tribunal Suprem, obrirà portes el curs escolar 2022-2023, sense descartar cap possibilitat d’avançament de l’arrencada de les classes algun curs abans aprofitant les instal·lacions veïnes de l’escola Pare Poveda. Aquesta és la data a la qual s’han compromès el Govern i l’Ajuntament aquest dimarts en una reunió al més alt nivell de representativitat tècnica amb la coordinadora d’AMPA de Gràcia, que hi han assistit amb representants de les escoles de la zona més directament implicades (Sagarra, Poveda, Farigola i Montseny

El compromís oficial, en un moment que s’estava a l’espera que el Govern assegurés una partida pressupostària concreta mentre l’Ajuntament ja estava en fase de licitació de la redacció del projecte, ha estat l’aprovació d’un pla econòmic financer en consell de govern (“Podria ser aquest març mateix”, ha apuntat Albert Peña, en nom de la coordinadora) que inclouria la partida i així els diners quedarien desvinculats de l’aprovació o no d’uns nous pressupostos a la Generalitat. “És un pas més”, ha apuntat Peña.

La reunió coincideix amb la publicació aquesta mateixa setmana de la licitació del projecte executiu de l’Institut, que tindrà tres línies d’ensenyament secundari i dues de batxillerat, tal com va delimitar el pla especial que el maig de 2018 va aprovar la comissió de govern de l’Ajuntament. En un mes, fins al 26 de març i per un valor de licitació de 320.000 euros, els ofertants han d’ajustar-se a una proposta que ja detalla una volumetria en un bloc de quatre pisos de cara a l’avinguda de Vallcarca i un altre bloc de dos pisos de cara al carrer del Baró de la Barre. El pla especial de l’any passat també va detallar la necessitat de 12 aules d’ESO i 4 de Batxillerat per a un total d’uns 500 alumnes

El nou espai no requereix un canvi de qualificació urbanística -ja és equipament- i permet aixecar un bloc de planta baixa i quatre pisos de cara a l’avinguda i un altre bloc de planta baixa i dos pisos de cara al carrer Baró de la Barre en uns 4.000 metres quadrats totals. Òbviament, la principal pèrdua és el jardí actual, on hi ha dues zones de jocs infantils, un petit pipí-can i espais de petanca i ping-pong. L’intente de compensació d’aquesta pèrdua d’espai verd, que alguns veïns han protestat en els últims mesos exhibint pancartes als balcons del carrer Baró de la Barre, ha comportat un procés participatiu per debatre els usos com a parc del solar inicialment previst per a l’institut, al carrer Anna Piferrer amb avinguda de Vallcarca, just davant de la Guàrdia Urbana. En el debat hi van guanyar pes les propostes dels joves que hi van participar i que van valorar com a elements més votats un escenari per a concerts, un circuit d’skate o una tirolina, a més d’àrees de descans, un quiosc-bar o un espai wifi.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *