J. A. Torralba: “Tots els nens coneixen Sant Medir; això no passa ni amb Festa Major”

Josep Antoni Torralba és president de la Federació de Colles de Sant Medir des del 2011, quan hi va aterrar només 12 anys després de crear La Tradicional. Després de rellançar la festa i malgrat els creixents obstacles legals, Torralba ja comença a pensar en el relleu.

Sant Medir 2019. Última hora.
La negativa és que tenim dificultats per al trasllat el diumenge 10 fins a Sants perquè la Guàrdia Urbana no ens vol acomboiar si portem gent a dalt dels camions. La positiva és que esperem molta gent aquest dilluns als carrers, tot i passar la festa del 3 al 4 tal com marca la tradició de no sortir en diumenge.

La seguretat cada cop us ho posa més difícil.
Jo vaig dir que en deu anys no hi hauria festes a Barcelona. El meu primer any no fèiem ni permís i ara omplint 13 permisos. Es fa dur, i més nosaltres, que som voluntaris.

T’imagines un Sant Medir sense cavalls?
L’he viscut, el del 2003, amb la pesta equina. No és el mateix. No volem maltractar animals, però volem el record d’aquella primera romeria.

Esteu ampliant el cos de voluntaris. Això és per afavorir el relleu generacional?
La base la tenim. Vinc avui d’escoles que estan fent el projecte Sant Medir amb Guarnim i tots els nens coneixen Sant Medir, i això no passa tant amb Festa Major. La base hi és, però estem demanant que la gent que vol implicar-s’hi a totes es gasti 700 euros.

Més penetració en els nens, i menys en els nouvinguts?
Sí. Hi ha la dificultat que som una festa d’un dia. El meu abanderat de 2018 era paquistanès. Tenim colombians, i veneçolans, però costa.

Enguany porta la bandera la colla de la Parròquia de Sant Medir, de Sants, però la Bonanova -amb 125 anys d’història- ha plegat. Què es pot fer perquè s’ho repensin?
Aconseguir més diners per rebaixar quotes, beneficis fiscals o portar Sant Medir a les escoles de Sarrià i Sant Gervasi, que és on més dificultat tenim ara.

Com és que no teniu lligam amb la festa a Sant Cugat?
No ho sé. És curiós. Ells fan el mateix, tot i que no llancen caramels.

Vuit anys de president. De què et sents més orgullós?
Quan totes les colles van aprovar que anéssim al Pride. Aquí vaig veure que Sant Medir havia canviat.

Què et falta per aconseguir?
Que Sant Medir fos festa d’interès nacional, i més ajuts als romeus.

Penses en el relleu. Tens relleu?
Hi penso perquè no vull ser imprescindible. Potser és el moment… i alhora voldria presidir el Bicentenari, el 2030.

, ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *