Periodisme i fake news

per Carina Bellver

Classe de tercer d’ESO. Pregunta: qui s’informa a través dels diaris? Només dues mans aixecades de 50. Continuem: Qui mira el telenotícies? Quatre mans aixecades. I l’informatiu de ràdio? Tan sols una mà. La pregunta del milió: I qui s’informa a través del mòbil? Gairebé unanimitat. Els nanos que participaven en aquest taller per aprendre a detectar ‘fake news’, que ofereix de franc el CAC i el Col·legi de Periodistes als centres públics, demostraven allò que diuen les enquestes: que més de la meitat de la població (un 64% a Espanya) utilitza el mòbil per informar-se i, en concret, a través d’aplicacions que disten molt dels mitjans de comunicació tradicionals, amb els riscos que això comporta per al tràfic d’informació falsa. L’informe Digital News Report 2018 del Reuters Institute és demolidor: prop de la meitat de la població (48%) s’informa a través del facebook i el 36% ho fa via whatsapp. Per a la major part dels nanos del taller, aquest era el primer cop que llegien la notícia d’un diari tradicional, en desconeixement gairebé total de les capçaleres de casa nostra. Vaig sortir amb la sensació que la professió periodística té l’obligació de posar-se les piles en noves narratives, adaptar-se a un futur de nadius digitals que no obren diaris, que es cansen de llegir notícies llargues i que estan més exposats a notícies falses, que corren, indemnes, per les xarxes socials. Els auguris pronostiquen moments difícils: tan sols d’aquí a tres anys, la meitat de les notícies que consumirem seran falses, segons l’Informe Gartner 2018. I aquí el periodisme té un repte i una obligació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *