Tanca el Foment Gracienc de les Arts i els seus 72 anys d’història

L’any 2012 ja van superar una primera crisi (vegeu L’Independent número 452) però aquest cop és la definitiva: a finals de març, amb una jornada final de portes obertes al seu local del carrer Sant Pere Màrtir 9, el Foment Gracienc de les Arts posarà fi a 72 anys d’activitat ininterrompuda des que l’any 1947 un grup d’amics artistes el van fundar. Així ho explica un dels portaveus de l’entitat, Joan Serra, a aquest setmanari en conversa telefònica.

“Els propietaris volen vendre el local i a nosaltres se’ns acaba el contracte; no hi ha hagut negociació”, apunta lacònicament Serra. Una part dels socis, això sí, seguirà amb l’activitat -ja sense el nom oficial- en dependències de l’Orfeó, que els cedirà un espai a la seva seu del carrer Astúries, i la resta treballaran des de casa.

El Foment Gracienc de les Arts, que malgrat la seva llarga trajectòria, havia mantingut una activitat sostinguda i continuada darrerament -també molt activa i publicitada a les xarxes socials-, s’havia integrat en els últims mesos al projecte Minerva de dones creadores i havia agafat dimensió arreu de Catalunya amb les exposicions de la professora d’escultura i principal portaveu Conxita Bori, que encara té una mostra en actiu a Tarragona fins a finals de març. Bori també ha exposat darrerament en sales de Barcelona.

També altres artistes com Carme Juan, Isabel Soler o Joan Serra mateix havien exposat periòdicament al local de Sant Pere Màrtir, última de les seus de l’entitat que històricament també havia estat en diferents espais del carrer Gran.

El dibuix, l’escultura, la pintura a l’oli, al pastel o sobre roba, a més de la iniciació al gravat, eren les principals especialitats del Foment Gracienc de les Arts, que també s’havien deixat veure en jornades participatives com els Tallers Oberts. Des del principi els artistes del Foment, segons expliquen en els seus documents, van transmetre els seus coneixements altruistament i així es va mantenir principalment fins ara pel fet que tots els companys artistes professionals feien aquesta tasca com els primers fundadors. Com a associació, els socis només aportaven els costos mínims de manteniment del l’espai que ocupaven i mantenien el local de Sant Pere Màrtir obert principalment en horari de tarda.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *