80 anys de l’esplai GMM

per Esplai GMM

Amb motiu del 80 aniversari de l’Esplai GMM dels Lluïsos de Gràcia -que celebrarem el 16 de març durant una jornada a la plaça del Nord-, volem compartir aquestes dues peces que exemplifiquen què vol dir formar part de l’esplai, la primera escrita per una monitora i la segona són reflexions recollides durant una Assamblea de l’entitat. 

“Quins nervis, quins nervis! La mare em parla d’un temps on ella va ser molt feliç, però jo ara només veig gent estranya que em somriu i em diu que comparteixi el berenar. Hi ha molts nens i nenes i, juntes, hem descobert quines seran les monitores que tindrem aquest any. Ens han explicat que jugarem i ens ho passarem molt bé.

Potser les monitores tenien més raó de la que em pensava… Ara com a últim any de jove, me n’adono que a l’esplai he viscut històries que m’han fet ser qui sóc. Ara entenc perquè passàvem tanta estona gestionant els conflictes que teníem com a grup; entenc perquè era tan important escoltar i ser escoltada; entenc què significa cuidar a les amistats; i ara entenc, per fi, tot el que he après jugant.

Quins nervis, quins nervis! Estic asseguda en una rotllana, envoltada de la gent que m’ha acompanyat durant tot aquest temps, però ara, com a monitora, tot em sembla diferent. Aquí comença la següent partida d’un joc compartit des de fa tants anys. Totes aquelles activitats i tots aquells valors que ja formen part de mi, avui, em toca transmetre’ls a tots els infants. D’aquesta manera poder compartir amb elles el que és viure i sentir l’esplai GMM. I ara entenc, per fi, què vol dir educar en el lleure”.

“L’esplai és posar la vida al centre. La vida dels infants i joves, de les famílies, de les monis, i conseqüentment, la vida del barri, de la ciutat i de la societat. L’esplai és una alternativa meravellosa per poder fer d’aquest món un espai més lliure, just i feliç.”

“Ser monitora d’esplai m’ha canviat la visió de veure el món. A l’esplai he trobat un espai on sentir-me còmoda i lliure d’opinar i d’expressar les meves idees i inquietuds. Un refugi on organitzar-nos com a joves amb l’objectiu de transformar la societat.”

“A l’esplai he après a conviure. És a partir d’aquesta convivència basada en el joc i “l’estar” on m’he redescobert, he pogut ser qui sóc i experimentar amb seguretat la meva identitat. He pogut crear i construir relacions sanes i és, a partir de la convivència, que he après a relacionar-me amb respecte, a compartir i construir una xarxa de suport mutu.”

“L’esplai és l’escola de la meva vida. Allà he après a conviure, a ser autocrítica, a qüestionar-me les coses, a debatre… sempre des de l’amor i el respecte, per ser cada dia millor persona. Aquest també m’ha servit de trampolí per implicar-me en causes socials i incidir en el barri.”

“És un espai on compartir experiències i crear vivències que recordaràs tota la teva vida. Un espai on fer grans amistats. Un lloc on oferir a infants i joves una educació alternativa basada en valors, fomentant l’esperit crític, aptitud essencial perquè creixin persones més lliures i compromeses.”

“L’esplai és un procés d’aprenentatge vital. Des d’infant, passant per l’adolescència fins a ser moni aprens jugant, se’t generen inquietuds, col·lectivitzes els teus pensaments, alegries i pors per, finalment, adonar-te que som un motor de canvi i transformació social des de l’educació en el lleure”.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *