John & Yoko

per Valentina Baratti

El 20 de març de 1969 John Lennon i Yoko Ono es van casar a Gibraltar. La seva intimitat va durar només tres minuts, quan van anunciar a la premsa el seu desig de compartir la lluna de mel amb el món sencer. I així van fer, donant lloc a una performance única i extraordinària: filmats i entrevistats durant set dies, a l’habitació 902 de l’Internacional Hilton Hotel d’Amsterdam. Durant dotze hores al dies van protagonitzar el que ells van definir “Bad-in for peace”. La parella, des del llit, contestava a periodistes i a hostes, sota la mirada constant de les càmeres. Cabell llarg i mateix pentinat, tots dos amb càndids pijames, hieràtics. Aquesta és la imatge que gairebé tothom té al cap. Cincuentas anys després podem interpretar aquell esdeveniment no només en clau pacifista, sinó també a través de les categories de públic i privat. És a dir, els dos artistes van lluitar obertament per preservar la seva intimitat, però, de cop i volta, van invertir l’equació. Van utilitzar el centre de la seva vida privada, el llit, transformant-la en una plataforma pública en contra de la guerra del Vietnam. La seva genial intuïció va ser la de portar les càmeres en el seu espai privat, perquè des de dins es pogués mirar cap a fora, cap al que estava passant al món. Per primera vegada es va esfumar la separació entre allò públic i allò privat. La seva protesta en contra de les atrocitats de la guerra es publicava cada dia al costat de les notícies sobre Vietnam: una caixa de ressonància per al món sencer. Feliç aniversari John & Yoko.•

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *