El catàleg de patrimoni evitarà l’enderroc de façanes i protegirà interiors d’illa i arbrat simbòlic

Amb les eleccions municipals a tocar però amb urgències i inquietuds de plataformes socials que han agafat embranzida en aquest final de mandat, l’Ajuntament ha engegat aquest dilluns el procés participatiu que ha de revisar el catalèg de patrimoni a Gràcia, on fins ara de manera escueta s’hi recollien edificis emblemàtics i béns amb algun element d’interès.

L’enderroc de casalots, posada en perill d’interiors d’illa -fins i tot en projectes municipals- i la protecció del teixit tradicional han precipitat una revisió que no s’executava des de l’any 2000. La revisió del catàleg, anomenat oficialment Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic Històric (PEPPAH), en el cas de la Vila de Gràcia implicarà quatre dels cinc barris del districte (Vila, Camp d’en Grassot, la Salut i Vallcarca) i mobilitzarà cinc equips tècnics en un salt endavant en el grau de protecció que es concretarà el desembre de 2019, just quan caduca la suspensió de llicències que es va activar el passat 13 de desembre. Aquell moviment, basat en la mobilització ciutadana que ha impedit el projecte urbanístic que havia d’enderrocar els casalots d’Encarnació i talar l’alzina bicentenària de la finca, s’ha traduït aquesta setmana en la inclusió ja efectiva de l’alzina en el catàleg específic d’arbres d’interès local un cop el consell d’administració de Parcs i Jardins ho ha aprovat i que el ple ho faci aquest divendres. Aquest fet suposarà el primer pas per a la retirada de la llicència d’obres del projecte d’Encarnación Invest SL.

L’actual catàleg de patrimoni arquitectònic històric, fixat en un llunyà any 2000, abans de la primera bombolla immobiliària, no va imaginar mai que vint anys més tard Gràcia reviuria en bona part aquella febre amb noves promocions i que el Districte hauria de negociar un per un, amb els promotors, la preservació de façanes que no destaquen pel detall artístic però que formen part del teixit tradicional de Gràcia. És molt clar el cas del casalot de Balcells 26 però també hi ha en marxa reformes a Sant Pere Màrtir 5 o Camprodon 23. “No els podíem obligar a res, amb llicència tramitada en edificis interessants sense cap mena de protecció; el promotor proposava tirar tot l’edifici i els vam convèncer que respectessin elements o la façana sencera”, apunten fonts municipals.

Aquest és un dels punts de partida de la revisió del catàleg de patrimoni. N’hi ha d’altres com l’alerta per les casetes d’Encarnació o fins i tot la protecció d’interiors d’illa, que han perillat amb projectes municipals aturats com el d’Astúries-carrer de l’Àngel. Però els tècnics que dilluns van presentar el procés participatiu ja van admetre obertament que, si fins ara havien actuat a la ciutat en un subbarri determinat, aquí s’enfrontaven a “una tasca d’envergadura que no s’ha fet mai”. “Hem de traspassar la protecció arquitectònica per arribar a la protecció del verd”, van afegir. I l’han de fer en sis mesos, aprofitant la suspensió de llicències decretada el passat desembre.

Els equips de treball seran cinc: àmbit 1 (sud del Torrent de l’Olla i Travessera a Vila i Grassot), àmbit 2 (nord Torrent de l’Olla i Travessera a Vila i Grassot), àmbit 3 (sobre Travessera de Dalt a Vallcarca i la Salut), vegetació i arbrat, i coordinació tècnica.

En la revisió del catàleg els tècnics compten amb una vintena llarga d’entitats (“la metodologia, sense els veïns no és res”, van dir) i quan s’acabi aquesta tasca, amb fitxes i la plataforma Decidim, entre el desembre de 2019 i gener de 2020 es començarà la revisió del planejament.

El ple aprova la protecció de l’alzina d’Encarnació. Ja aprovat a Parcs i Jardins i en junta de portaveus, el ple tirarà endavant aquest divendres la protecció de l’alzina bicentenària com a arbre d’interès local. És el primer pas per retirar la llicència al projecte d’Encarnación Invest. L’arbre fa 22 metres d’alçada, la capçada té 22 metres de diàmetre, i té un
perímetre de tronc de 3,5 metres.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *