Per un envelliment saludable (II)

per Grup de salut de Gràcia [salut@avgracia.cat]

A l’anterior escrit parlàvem de la importància d’un envelliment saludable, però és això el que està passant? L’abordatge que la societat i el sistema sanitari fan de la vellesa és d’una etapa sana i saludable? Les dades que tenim no ens fan ser optimistes. Ni la vellesa es considera un període més del cicle vital, ni es valoren les capacitats i aspectes saludables de les persones grans; tant la biomedicina com la societat enfoquen la vellesa cap a les malalties, fet que sovint comporta un llistat de diagnòstics i una medicina per a cada un d’ells.

La nostra societat sempre ha consumit molts fàrmacs
La despesa per persona en fàrmacs és la segona més elevada dels països de l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (un 54% més que la mitjana de l’OCDE i molt més elevada que en països com ara Portugal, Suècia o Dinamarca).
A Catalunya, gairebé el 30% del pressupost en sanitat, es dedica a medicaments; despesa alarmant sobre tot si la comparem amb el 15% que es dedica a l’Atenció Primària. I com afirma el farmacòleg Joan Ramon Laporte a El Diari de Sanitat: “El problema no és ‘pressupostari’. Més de la meitat dels medicaments que es prescriuen i es consumeixen són innecessaris, però causen importants danys. Des de finals dels anys 80 hem doblat les prescripcions, passant de 10 a 20 prescripcions per habitant i any. Els medicaments són una de les primeres causes de malaltia, incapacitat i mort“.

La polimedicació en persones grans
La polimedicació afecta a tothom però molt especialment a la gent gran. El 50% de la població de més de 65 anys, no institucionalitzada, està polimedicada i el 34% pren medicaments inapropiats.
Es considera que una persona està polimedicada quan pren més de 5 fàrmacs diferents al dia durant més de 6 mesos. Cada vegada hi ha més evidencies de que la polimedicació afecta negativament a la qualitat i a l’expectativa de vida. Les persones grans polimedicades tenen més risc de desenvolupar reaccions adverses lligades a la medicació (RAM) (5% de RAM si es consumeix 1 fàrmac i 100% si es consumeixen 10 o més fàrmacs).

Què podem fer?
• Ser conscients de que la polimedicació és un problema de salut i molt especialment per a la gent gran.
• No demanar una pastilla per a cada molèstia o problema. De fet s’aconsella que es canviï de professional mèdic referent si el que tenim ens dona un fàrmac per cada queixa o símptoma.
• Preguntar periòdicament a la nostra metgessa per a què és cada un dels fàrmacs que prenem i si en podem deixar algun.
• Pensar que hi ha molèsties que son tolerables; que no cal que tots dormim 8 hores cada nit, sobre tot si al dia següent podem descansar. A Catalunya l’any 2015 el 60% de les dones més grans de 65 anys prenien pastilles per dormir i psicofàrmacs (els homes un 37%).
• Saber que els mal anomenats protectors gàstrics, són pastilles amb efectes secundaris, com ara fractures.
• Mantenir l’activitat física, deixar de fumar, de beure alcohol i evitar la polimedicació (en especial les pastilles per dormir i els anomenats protectors gàstrics), són la millor prevenció per evitar la fractura de maluc, greu problema de salut en la gent gran.

Entre totes hem sortir d’aquesta espiral farmacològica que ens emmalalteix i pensar que, també en sanitat, hem de decréixer sobre tot quan som grans.

Quna pensem en la salut hem de recordar que no sempre més és millor. Que menys sol ser millor.•

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *