Èxode

per Pere Martí

Cada cop conec més gent que em diu que marxa de Gràcia. Que no poden pagar el lloguer i que han d’anar a viure a un altre lloc, fins i tot fora de Barcelona. En els darrers mesos ho he sentit molt, massa. Fa ràbia. Gent d’aquí, de tota la vida, que s’estima la Vila, que hi participa. Mentre això passa, també veig com es construeixen promocions noves de pisos, lofts o cases amb preus astronòmics. I tanmateix s’omplen. Tenim nous veïns. No sé qui són. No tinc res en contra d’ells. Però és evident que si es confirma la tendència, hi ha un procés de substitució. Uns marxen perquè no poden pagar el lloguer i altres arriben perquè poden comprar a preus astronòmics.

És el mercat, diuen. Però el mercat es pot regular. Es pot posar límit al preu del lloguer, si hi ha voluntat política. Però no s’ha fet. Les administracions s’espolsen les responsabilitats. Sempre és culpa de l’altre. Però aleshores per què governen? Ens van dir que frenarien el preu del lloguer i ara ens ho tornaran a dir durant la campanya electoral a les municipals de Barcelona. Colau diu que la culpa és de Madrid. A Madrid ha governat el PSOE nou mesos i ha tingut temps per apujar les pensions, cosa que feia falta, però no ha mogut un dit sobre els lloguers. És el Congrés on es pot legislar sobre això, però ha faltat valentia.

Ara tornarem a passar per les urnes. Llegirem bé la lletra petita. No fos cas que prometent-nos assaltar el cel, ens deixin sense casa. No volem que ningú marxi perquè no pot pagar el preu d’un lloguer astronòmic. Volem que els nostres amics, veïns o vilatans ens quedin. I que vingui a viure-hi tothom que vulgui, al marge del seu poder adquisitiu. Si la política no serveix per resoldre això, pleguem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *