Desconfieu de nosaltres

per Jordi Graupera, candidat a l’alcaldia de Primàries Barcelona

Som la primera candidatura sortida d’unes primàries obertes —56 ciutadans s’hi van presentar i 10 mil persones hi van votar—. Les primàries més participatives que han vist unes eleccions municipals. Les primàries han vingut a capgirar els valors de fons de la nostra política. Allà on et demanen que siguis lleial als lideratges, les primàries exigeixen que els representants siguin lleials als electors. Els candidats de la llista deuen el seu lloc als seus votants i no deuen cap favor al cap de llista —que sóc jo. La llibertat per expressar discrepància fa dels acords realitats robustes, on tot queda dit d’entrada. No li devem res als partits, als negociats o als grans mitjans. No hi ha clàusules secretes en la nostra candidatura.

L’únic límit del que diem és el coratge de dir-ho o la por de perdre si ens equivoquem: és una por legítima, però també la raó per la qual els projectes polítics fracassen. De tant opinar a toc d’enquesta, perduts en el laberint de dir als votants el que volen sentir, embafats d’alimentar falses esperances, momentums, i jugades mestres, els nostres lideratges han acabat essent incapaços d’omplir amb política la distància creixent entre els discursos i la realitat.

Oferim un discurs treballat des de les conviccions i fet a partir de la suma de tantes perspectives com som capaços d’aglutinar. Perquè les primàries eren només el començament, el mínim del mínim, estem fent un programa col·lectivament. Els grups de voluntaris debaten i consensuen diagnòstics, crítiques i propostes per a temes sectorials o àrees de la ciutat. Obrim centres cívics per fer-hi taules obertes al debat. Pengem esborranys a barcelonaescapital.cat amb opcions per afegir-hi crítiques, esmenes i propostes. I ho tornem a debatre amb els voluntaris, amb els candidats, amb la gent que ve a les taules obertes. Anem depurant, consensuant, aprenent. Finalment, tancat el programa, en votarem les prioritats: tothom hi podrà votar. I aquelles prioritats ho seran també de la nostra campanya.

Si tens una idea, una perspectiva, una qüestió que penses que hauria de ser part del nostre debat públic, porta’ns-la, mou-la pel teu entorn, demana’ns de muntar un debat, consensuem-la, fem-la visible, i aconsegueix que la voti el màxim número de gent. Des de les conviccions cap a les preocupacions concretes.

Per què hauríeu de confiar en nosaltres si sempre us han decebut, els polítics? No ho feu. Desconfieu, fiscalitzeu. És la revolució més simple que hi ha: que la participació tingui conseqüències.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *