La lluita de l’atenció primària

per Moviment Popular de Gràcia – Assemblea Pensionista de Gràcia – La Precària

Afinals de l’any passat tot el personal dels Equipaments d’Atenció Primària (EAP) estava cridat a la vaga per reivindicar la millora del servei i la recuperació de les condicions laborals perdudes aquests darrers anys. Des de l’inici de la crisi, la sanitat pública s’ha anat degradant a causa de les retallades i de la reducció de la inversió sanitària. Aquestes mesures han tingut efectes devastadors sobre el ser-vei ofert a usuaris i usuàries i sobre les condicions laborals de tota la plantilla. La qualitat de l’assistència només ha estat garantida amb l’enorme esforç del conjunt de treballadors i treballadores.

Així doncs, som la classe treballadora i el conjunt de les classes populars les que patim les conseqüències nefastes del programa austericida capitalista. A més, l’Atenció Primària és un sector laboral altament feminitzat, excepte en els càrrecs directius, i les estadístiques mostren que les dones tenen una major ne-cessitat d’aquest servei¹, en gran part per la discriminació patriarcal que afecta de manera ben palpable la salut física i mental, començant per les tasques de cures que assumeixen, més encara quan el sistema sociosanitari públic es dete-riora; és part del que es coneix com la doble jornada de les dones, a la feina i a casa.

A Catalunya, les retallades en sanitat, iniciades pel govern d’Artur Mas i pel conseller de Sanitat Boi Ruiz i continuades pels governs posteriors, han reduït un 27,5 % el pressupost destinat a Sanitat. Aquesta reducció també s’ha traslladat a l’Atenció Primària que en lloc de rebre el 25% del pressupost de Salut, com recomana l’OMS, només en rep el 16,9%. Això ha provocat:
• La reducció del personal sanitari i la precarització de les seves condici-ons laborals.
• La disminució del temps d’atenció a usuaris i usuàries.
• L’augment de les llistes i del temps d’espera, i la saturació dels serveis d’urgències hospitalàries.

Paral·lelament i seguint la doctrina privatitzadora liberal, els successius governs han augmentat el pes de la sanitat privada amb concerts a centres privats, cessió d’equipaments públics per a la seva l’explotació privada, etc., tot per al sucós negoci privat d’inversors capitalistes amb la mercantilització del dret a la salut. A més, la precarització del sistema públic ha obligat moltes persones a pagar dues vegades per tenir garantida la cobertura adequada de determinats serveis sanitaris indispensables, afavorint així les assegurances de salut privades.

L’única manera de revertir aquesta situació passa per la lluita conjunta de treballadores i usuàries dels EAP. A Gràcia ho sabem bé perquè hem hagut de mobilitzar-nos per aconseguir la reobertura les 24 hores del dia del CUAP Gràcia (urgències d’Atenció Primària).
Per aquests motius, els col·lectius signants, vam recolzar la vaga dels treballadors i treballadores dels EAP i vam fer nostres les seves reivindicacions:
• Increment immediat de la plantilla.
• Augment del temps de visita a 12 minuts.
• La reducció del nombre de visites diàries.
• Recuperació de les condicions laborals perdudes amb les retallades.
• Augment dels recursos econòmics destinats a la Sanitat i en concret a l’Atenció Primària.
Defensem, també, un model de Salut i Sanitat centrat en l’Atenció Primària com a porta d’entrada al sistema sanitari. En aquest sentit reclamem:
• Una Sanitat basada en la salut pública, personal, social i laboral, i no només en l’absència de malalties.
• Una assistència sanitària de cobertura universal, sense discriminació.
• Un sistema de titularitat, gestió i provisió 100% públics, per tal d’evitar el lucre i l’especulació amb el dret a la salut.
• La recuperació de tots els llocs de treball perduts i que se’n generin de nous amb condicions laborals dignes, per tal d’arribar a atendre les ne-cessitats en salut de tota la població.
• La gestió pública de les baixes laborals sense la intervenció de les mutualitats privades o públiques.
• La participació dels usuaris i usuàries en la gestió de les necessitats d’Atenció Primària del seu entorn i l’avaluació dels pressupostos que s’hi destinen.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *