8 d’abril, Diada internacional del poble gitano

per Ricard Valentí

Amb l’objectiu de donar visibilitat a la cultura i al poble gitano cada any celebrem el Dia Internacional del poble gitano a tot el món. A Gràcia també ens hi sumem -amb el nostre gra de sorra particular- a unes celebracions que són un reconeixement a la història, la llengua i la cultura gitanes. Enguany, a més, s’ha escollit un lloc emblemàtic per fer la festa central: la plaça del Poble Romaní. Va ser dissabte passat i va ser tot un èxit que esperem que es consolidi a partir d’ara.

Durant els dies previs al 8 d’abril, a Gràcia i també a altres punts de la ciutat, es van instal·lar punts d’informació, i es van realitzar tallers i activitats per a totes les edats, seguint la feina que es ve realitzant des d’anys anteriors. El dia 31 de març l’Associació Joves Gitanos de Gràcia va instal·lar un punt d’informació a la plaça de la Vila i va oferir un taller de rumba. I el 3 d’abril va seguir la campanya informativa a amb un altre punt a la plaça Lesseps; el taller, en aquesta ocasió, va ser de romanó. La informació és fonamental perquè la gent conegui la nostra història i es faci un reconeixement de tot allò que hem aportat al llarg del temps.

A banda de les activitats que tenen lloc a la ciutat de Barcelona i també a d’altres poblacions amb el mateix objectiu, i que, com a entitat gracienca ens hi sumem a tots els actes oficials al voltant de la celebració del 8 d’abril, les que organitzem a nivell local i es fan al mateix districte ens fan especial il·lusió. I és cert que enguany, fer una jornada festiva a la Plaça del Poble Romaní dissabte 6 d’abril per celebrar el Dia Internacional del Poble Gitano, amb activitats infantils, aperitiu, paella, actuacions de rumba, tallers de flamenc sopar i ball, ha estat especialment emotiu. A partir d’ara la nostra intenció és seguir utilitzant aquest espai per reivindicar, a través d’activitats compartides amb altres persones, aquesta data tan significativa pel poble gitano arreu del món.

Sota el lema “La Rumba catalana trenca tòpics”, la jornada va incloure al matí jocs per a infants, castells inflables i taller de maquillatge. Al migdia els assistents van poder degustar un vermut rumbero acompanyat de Rumba i Son de Gràcia; abans de la paella popular. Les activitats de tarda van proposar tallers de flamenc i de rumba catalana i al vespre van actuar els grups Yumitus del Pichan. El sopar barbacoa rumbero va finalitzar amb ball acompanyat de l’actuació d’Arrels de Gràcia. Un gran final de festa que ens dóna les forces i el reconeixement per seguir amb la nostra tasca.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *