Salvem l’alzina i les casetes d’Encarnació per a Gràcia

per Plataforma Salvem l’Alzina i les casetes

Fem memòria. El 7 de novembre de l’any passat, com si fos el repic de la campana de la plaça de la Vila, va sonar l’alarma que al carrer Encarnació havia començat l’enderrocament de les dues casetes històriques dels números 13-15-17 i la tala dels arbres del jardí de la finca. La immobiliària Encarnación Invest S.L., en mans dels Campalans i Alsina, els propietaris de l’espai, a més d’iniciar l’enderroc, havia talat una palmera, un cedre i un pi d’un valor natural indubtable, i volien talar l’alzina bicentenària. El seu objectiu era construir 28 habitatges, de luxe pel preu al qual sortirien al mercat immobiliari, bé fossin de lloguer com de compra.

L’endemà, a primera hora, i responent a la crida, veïnes i veïns ens vàrem concentrar just davant de l’espai per impedir la continuació de les obres. I vàrem entrar. Va ser l’inici de l’ocupació de l’espai, i d’un moviment veïnal que tot debatent plegades ha anat definint els seus objectius. El detonant havia sigut salvar el patrimoni natural, “l’Alzina” i el jardí, i l’arquitectònic, les casetes, però a la vegada ens oposàvem a una operació immobiliària, especulativa, que contribuiria al procés de gentrificació de Gràcia.

L’ocupació va fer de l’espai un lloc viu, on des de novembre es varen fer activitats diverses i on el veïnat entrava i gaudia de l’espai lliure, tan escàs a la Vila. La reivindicació ens va portar a demanar que aquell espai fos de propietat i d’ús públic. En aquest camí hem aconseguit diversos èxits: la catalogació de l’alzina i l’inici dels treballs d’un nou catàleg del Patrimoni -arquitectònic i no només- de Gràcia, ja que s’havia posat de manifest les mancances de l’actual, que deixava desprotegida l’arquitectura de les casetes, d’una vàlua indiscutible, i ni tan sols es fixava en el patrimoni natural dels espais verds privats.

La via que permet l’adquisició pública de l’espai no és ràpida, però dilluns que ve té una fita important. A la Comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament s’ha d’aprovar inicialment la Modificació del Pla General necessària per poder adquirir l’espai. Amb el canvi de planejament, a la Vila guanyarem una escola bressol, la que manca segons el Pla d’Equipaments del Districte, just en el lloc on cal, i un jardí de qualitat que permetria que l’alzina tingués l’espai vital que necessita, segons l’informe elaborat per a la seva catalogació. L’ús de l’espai es podria completar amb un grup d’habitatge dotacional d’unes dimensions que no entressin en conflicte ni amb la preservació dels valors arquitectònics de les casetes, ni amb la qualitat del jardí i la protecció de l’alzina. Però d’això se n’hauria d’ocupar un Pla Especial posterior a l’aprovació de la modificació. Anem pas a pas.

Algun partit, que per cert ha governat la ciutat durant molts anys, diu que l’operació de compra és cara. Amb aquest argument –per no dir pretext o excusa- a la Vila de Gràcia el parc d’habitatge públic és un zero patatero. Algun altre s’ho està pensant. Nosaltres ho tenim clar. A la Vila necessitem espai verd de qualitat, àmbits de tranquil•litat. I aquest ho seria. Ens falten equipaments, i les casetes d’Encarnació en poden allotjar un. I ens sobren operacions immobiliàries privades que contribueixen a la gentrificació, a l’elitització, de la Vila, i aquí n’hi hauria una menys. Partits que esteu a l’Ajuntament: OBRIU LA PORTA. PRIORITZEU L’INTERÈS VEÏNAL.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *