Testimoni d’Sri Lanka: “Som gent de pau”

per Carina Bellver, periodista

“Som gent de pau. Com a societat, no ens reconeixem en aquests atemptats”. M’ho explica amb molta tristor un pescador de Welligama, a peu de mar. No hi ha altra conversa a Sri Lanka després dels vuit atemptats de Diumenge de Pasqua, que han causat, de moment, 359 morts. “És l’atemptat més gran que hem patit des de la guerra civil. Des de fa 10 anys que no passàvem por. Ara patim per nous atemptats”. Aquesta por no és infundada. Mentre escric aquestes linies camí de l’aeroport internacional de Colombo, la policia ceilanesa ha informat d’una nova explosió sense víctimes a Pugoda, als afores de la capital. Avui també sha tancat el Banc Central per amenaça de bomba. El país està blindat. El govern ceilanès ha tret els militars armats al carrer per protegir els principals punts turistics, mentre la policia vigila els temples de pobles i ciutats i fa controls al·leatoris a les motos, després que es trobés una nova bomba en una motocicleta tres dies després dels atemptats i una altra sense detonar a una terminal de l’aeroport.

Les esglésies catòliques romanen tancades. No hi ha escola. Les banderes blanques en senyal de dol onegen a comerços i tot tipus d’establiments, fins i tot als tuk tuks, els emblemàtics taxis d’Sri Lanka. Des de diumenge, el país està en estat d’emergència i hi ha toc de queda cada nit. Tot tanca a partir de les 21h i tothom marxa a casa. Els turistes, a l’hotel. És el moment de les grans operacions policials, que acaben cada nit amb detinguts. També des de diumenge, no hi ha whatsapp ni facebook per evitar la propagació de notícies falses i la connexió web està limitada. Una falsa alarma ha fet tancar avui durant hores la carretera d’accés al port i l’aeroport de Colombo. També hi ha talls de llum a principals ciutats, com Galle.

Però la preocupació de l’Ishan, un cambrer de Tangalle, va més enllà de les bombes: “Tenim por que hi hagi revenges etniques, un cop l’Isis ha reivindicat els atemptats”. Una altra de les pors és que caigui el turisme. “Des dels atemptats, m’han anul·lat totes les reserves”, es lamenta l’Anisha, la mestressa d’una casa d’hostes. “Els turistes ja no vindran”, diu, a un país en què el turisme representa un 11 per cent del PIB i s’ha incrementar una mitjana d’un 22 per cent anual des que va acabar la guerra, fa una dècada.

A l’aeroport, després de passar quatre controls policials, entre ells un detector de bombes, les televisions van plenes de notícies relacionades amb els atemptats. Sort dels mitjans locals perquè encara esperem que el consolat espanyol ens informi sobre la situació a Sri lanka i es posi en contacte amb nosaltres, malgrat haver comunicat que hi viatjàvem abans de sortir, fa 12 dies, de Barcelona.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *