Constitucions (2)

per Conxa Garcia

Segons la Professora de Dret Torres Díaz, s’han de revisar les dues constitucions (l’espanyola i l’europea), s’ha de reconèixer la paritat constitucional entre dones i homes; el dret a una vida lliure de violència de gènere; els drets sexuals i reproductius; el reconeixement dels treballs de cura; i reconèixer el gènere com una categoria d’anàlisi jurídica, com una garantia específica dels drets de les dones. I tot això ha d’estar recollit en la seva part dogmàtica, que és on recauen els principis bàsics del sistema polític, així com la relació de drets i deures de la ciutadania, per després poder desenvolupar una normativa avançada. Tot parteix de reconèixer que la nostra forma de socialització és asimètrica, desigual i que això genera un tipus de violència específica i del reconeixement que som diferents biològicament i que per ser iguals que els homes cal reconèixer uns drets específics i que afecten l’autonomia corporal –com el dret a decidir sobre la maternitat. La Llei contra la Violència de Gènere del 2004 reconeix per primera vegada que hi ha una forma de socialització patriarcal que ha naturalitzat i invisibilitzat un tipus de violència que afecta específicament les dones pel fet de ser-ho, però en no estar constitucionalitzada pot estar en perill.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *