Mirada femenina

per Òscar Mejías

Us imagineu un lloc on la persona que té cura de les despeses de la salut, l’educació i l’alimentació dels infants, sigui la gran víctima de la manca d’aliments? Això és el que passa amb les dones a la zona on actua la Fundació Gune: el medi rural del Senegal. La Mònica Solé és la gracienca que dirigeix i coordina aquesta ONG. Va ser el 2004 quan li va sorgir la oportunitat d’encapçalar aquest projecte, i no s’ho va pensar gens. Va deixar el sector de la publicitat on treballava, i va decidir dedicar-se plenament a les necessitats de la organització. “Acompanyem processos de desenvolupament amb enfocament de Drets Humans, gènere i desenvolupament socioeconòmic, fomentant la co-responsabilitat i la participació activa dels beneficiaris i beneficiàries en el seu propi desenvolupament” explica, quan és preguntada sobre la missió de la Fundació Gune al territori.

I és que el respecte als principis de justícia i la dinamització socials són uns dels pilars bàsics en el treball d’aquesta organització. I volen treballar aquests pilars a través de la sensibilització, l’educació i la mobilització ciutadana. La mateixa Mònica recorda els projectes inicials al 2005, “jo mateixa vaig marxar a viure a Senegal l’any 2005 per poder començar el primer projecte identificat amb l’associació ADECRS de Salt, un projecte d’apoderament i formació a noies adolescents casades” a la zona de Kolda. I també recorda com en els anys posteriors van aconseguir obrir delegacions i, finalment, inscriure al 2008 la ASSOCIATION GUNE KOLDA al Registre de Senegal. La Mònica descriu aquest fet com necessari per facilitar “la identificació, el diagnòstic de necessitats i l’execució de les nostres intervencions i també ens facilita estar més coordinats amb altres actors de la zona”.

Són, precisament, tres dones les que treballen, des de Barcelona, per disminuir les de desigualtats de gènere que encara es vien en aquestes zones del Senegal. La Mònica detalla que, a part d’ella, hi ha una altra gracienca, l’Anna Alié, que porta els projectes d’Educació per a la Justícia Global a Catalunya. I la tercera pota de l’equip és l’Amanda Lozano, que s’encarrega del departament de comunicació i fons. Però no només a Catalunya hi ha gent treballant per Gune: “a la nostra seu a Senegal hi treballen 14 persones. Sempre hem recolzat l’oficina de Kolda en detriment de créixer a Barcelona”, perquè és necessari ser pròxim i invertir el màxim de recursos econòmics al territori on es desenvolupa el projecte.

De fet, dels projectes que n’estan més orgulloses són aquells relacionats amb promoure la justícia de gènere. Promoure la igualtat entre gèneres i l’autonomia de les dones és l’objectiu transversal que abraça totes les seves accions. De fet, un dels projectes preferits de la Mònica és el de “Dret a l’educació de qualitat i lliure de violència a la ciutat de Kolda”. Consisteix en superar la cultura patriarcal Peuhl, predominant a la regió, a base de potenciar l’educació entre el sector femení. “El 30% de les noies que arriben a l’educació secundària abandonen els estudis per factors socioculturals, religiosos, de pobresa o per la violència a les aules”, explica la Mònica. Així que la tasca de Gune pot ser més que vital per capgirar aquesta tendència.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *