La taula anti-agressions masclistes planteja la formació obligatòria de tots els carrers de Festa Major

La Festa Major de Gràcia torna a estar en compte enrere i, a tres mesos justos d’una nova edició, ja es mouen els fils organitzatius més importants: per exemple, dijous que ve es presentarà el cartell de l’edició 2019, el patronat de la Fundació Festa Major es reunirà el pròxim 20 de maig per oficialitzar l’entrada ja anunciada de nous carrers (Lluís Vives, Plaça del Nord i la renovada Placeta Sant Miquel) i també en aquesta reunió es validarà una primera programació dins del pla d’activitats 2019.

Però en paral·lel hi ha treballs de millora d’alguns àmbits que en els últims anys han agafat centralitat i que necessiten una revisió perquè no perdin embranzida, com és el cas del protocol Gràcia antimasclista. La taula del protocol contra les agressions masclistes, activa tot l’any però particularment amatent en els dies de Festa Major, està ultimant una renovació de la formació que es fa a les comissions de festes de cada carrer fester fins al punt de plantejar l’obligatorietat d’aquesta formació.

En la taula hi participen el Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats i l’Assemblea Feministes de Gràcia i fonts coneixedores del debat obert han apuntat que la nova formació busca introduir un model de “participació més activa”que inclogui “situacions més espontànies” a l’hora de retratar la reacció que s’ha de tenir davant de casos de violència o assetjament masclista. “No calen mesures coercitives, però l’assistència ha de ser obligatòria, els carrers han de venir”, apunten. També aquestes fonts adverteixen que cal treballar l’aspecte comunicatiu, més quan l’any passat es va denunciar un cas d’agressió amb un seguiment distorsionat perquè la víctima no va presentar denúncia ni va anar al Clínic.

La Fundació Festa Major hi està d’acord, si bé admet que el terme obligatori és difícil. “Als carrers no els en dependrà la subvenció però sí demanarem que vinguin”, explica la presidenta de l’entitat, Carla Carbonell. La renovació de la formació i la idea de reimplicar els carrers de Festa Major parteix de la bona recepció que el protocol va tenir en el primer any d’actuació, el 2017, amb 19 de 21 carrers participants, però també de la menor assistència de l’any passat.

L’aplec de la sardana també es renova. Una de les activitats fora d’agost més veteranes vinculades a Festa Major es farà en horari de tarda-nit. La 63a edició de l’aplec, a Joanic a les 18h, inclourà exhibició de colles veteranes i colles joves de competició, exhibició de sardanes de punts lliures, concurs de colles improvisades, rifes, regals i monitors per aprendre a ballar. Per sopar, cargols i botifarra.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *